Objavili vedci liek na plešatosť?

NETKY.SK • 29 November 2015, 14:00 • 2 min
Objavili vedci liek na plešatosť?

NEW YORK – Vedci vyvinuli nový liek, ktorý by mohol viesť k úspešnej liečbe plešatosti. Pokusy na myšiach spôsobili obnovenie rastu ich srsti už za tri týždne a bolo preukázané, že liek funguje aj pri ľudských vlasových cibuľkách.

slovakia

left justify in out

Liek blokuje enzýmy Janusovej kinázy (JAK) vo vnútri vlasovej cibuľky, ktoré sú v kľudovom režime a v podstate "prebudia" rast vlasov.

"To čo sme našli je sľubné, ale doteraz sme nepreukázali, že je to liek na plešatosť," povedala Dr. Angela Christiano z Columbia University. "Musíme vykonať oveľa viac práce, aby sme otestovali, či JAK inhibítory dokážu vyvolať rast vlasov u ľudí. Samozrejme s použitím prípravkov špeciálne vyrobených pre pokožku hlavy."

Dr. Christiano a jej tím objavili účinok JAK inhibítorov na vlasové cibuľky úplnou náhodou, keď skúmali autoimunitné ochorenie alopecia areata, ktoré spôsobuje vypadávanie vlasov. Doktorka si všimla, že myšiam lepšie rástla srsť, keď testovaný liek aplikovali priamo na kožu. Výskumníci spozorovali, že inhibítory prebudili vlasové cibuľky z latentného stavu.

Myšiam, ktoré boli liečené po dobu piatich dní s JAK inhibítormi, narástla nová srsť počas 10 dní. V kontrolnej skupine myší počas rovnakej doby nenarástla žiadna srsť.

"Nie je veľa zlúčenín, ktoré by mohli prinútiť vlasové cibuľky k opätovnému rastovému cyklu v takom krátkom čase," dodala Dr. Christiano. "Pri použití niektorých lokálnych činiteľov vyrastú po niekoľkých týždňoch chumáčiky chlpov tu a tam, ale veľmi málo zlúčenín má takýto silný účinok za takú krátku dobu."

Vedci potom testovali liek na ľudskej vlasovej cibuľke vypestovanej umelo. Kožu následne naštepili na myš a malo to rovnaký účinok. Momentálne prebieha výskum vplyvu tohto lieku na vlasové cibuľky postihnuté vypadávaním vlasov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies