Obhajca Slovnaft cupu Slovan vo finále favoritom, Látal: Rozhodnú maličkosti

NETKY.SK • 29 Apríl 2014, 11:51 • 2 min
Obhajca Slovnaft cupu Slovan vo finále favoritom, Látal: Rozhodnú maličkosti

Bratislava 29. apríla (TASR) - Finálový vrchol 45. ročníka futbalového Slovenského pohára - Slovnaft Cupu 2013/2014 v Myjave bude vo štvrtok 1. mája v réžii obhajcu Slovana Bratislava a košického MFK. "Belasí" zabojujú o rekordný siedmy pohárový triumf v ére samostatnosti, Košičania, ktorí sa vo finále predstavia po piatich rokoch, o druhý.

slovakia

left justify in out

Favoritom súboja sú Bratislavčania, ktorí vo finále nastúpia v špeciálnej sade dresov určenej len pre tento zápas. Tie potom poputujú do charitatívnej dražby. Potvrdili to aj nedávno v Čermeli, kde v 27. kole Corgoň ligy vyhrali 2:0. "Finálové stretnutie bude úplne iným zápasom. Je to finále, hrá sa na jedno víťazstvo a na neutrálnej pôde. Takéto zápasy rozhodujú maličkosti," povedal v rozhovore pre oficiálny web SFZ 44-ročný tréner Košíc Radoslav Látal a dodal: "Slovan je favoritom. Budeme sa snažiť hrať aktívne, ofenzívne. Pokúsime sa streliť prvý gól, ktorý môže byť pre ďalší vývoj zápasu rozhodujúcim. Hlboká defenzíva by znamenala našu smrť. Chceme sa dobre pripraviť a Slovanu to čo najviac znepríjemniť."

 

Košice si vzhľadom na takmer stopercentnú obhajobu titulu Slovana v lige zahrajú Európsku ligu UEFA 2014/2015 minimálne ako zdolaný finalista. "Už postup do finále vnímame ako úspech. Myslím si, že Slovan vyhrá ligu a my budeme hrať európsku ligu. Samozrejme, budeme potrebovať doplniť káder. Ten je veľmi úzky. Vyhýbajú sa nám našťastie zranenia, ale na to sa nedá spoliehať," vyjadril sa Látal. Košice na ceste do finále vyradili Ružinú, Sereď, vo štvrťfinále rivala z Prešova a v semifinále Ružomberok.

 

Tréner "belasých" Jozef Valovič ako kouč pamätá triumf v SP so Slovanom Bratislava z roku 1988 a v pozícii asistenta aj v roku 1994. Do finále priviedol neskôr tiež tímy DAC Dunajská Streda a pred siedmimi rokmi aj FC Senec. "Spomínam si na rok 1989, vo finále Československého pohára sme podľahli pražskej Sparte. Pre Slovan je v každej sezóne dôležité vyhrať domáci titul a uspieť v najvyššej pohárovej súťaži. V tejto sezóne obhajujeme double. Vážime si to," uviedol pre www.futbalsfz.sk kouč Slovana.

 

Slovan v tohtoročnej edícii pohára ešte neprehral, v 2. kole vyradil Nové Mesto nad Váhom, v osemfinále Dunajskú Lužnú, vo štvrťfinále Žilinu a v semifinále hladko Senicu. Valovič sa k nálepke favorita vyjadril opatrne. "Tento prívlastok je 'ošemetný'. Hrá sa na jeden zápas, favorita môže potrápiť súper. Súhlasím s tým, že postavenie v tabuľke a kvalita kádra nás predurčuje do tejto pozície, ale až výkony na ihrisku rozhodujú o tom, ktoré mužstvo zápas vyhrá. Verím našim hráčom, verím, že budeme úspešní."

 

V košickom dresy by mohol "zamútiť finálové vody" útočník Ján Novák, s 18 gólmi najúspešnejší strelec v novodobej histórii Slovenského pohára (1993-2014). Ten sa štyrmi presnými zásahmi v tomto ročníku osamostatnil na čele tabuľky pred 14-gólovými Jozefom Pisárom, Ľubomírom Faktorom a Vladimírom Kožuchom. Pútať pozornosť bude aj jeho "kanoniersky súboj" s najlepším strelcom slovenskej futbalovej reprezentácie Róbertom Vittekom zo Slovana. "Tento súboj nebude o nás dvoch. Hrajú Košice proti Slovanu. Slovan je favoritom v každom zápase, nielen vo finále. Nastúpime so zdravým rešpektom, a ako sme sa mohli presvedčiť, vo vzájomnom stretnutí sme za Slovanom veľmi nezaostávali. Nemáme sa čoho báť," povedal 29-ročný Novák, ktorý bol aj pri triumfe MFK v SP pred piatimi rokmi: "Zostali mi pekné spomienky. Hrali sme v Senci s Petržalkou, prišlo nás podporiť veľa fanúšikov, mohli by sme si to zopakovať aj v tomto roku. Cesta do Myjavy je dlhá, ale boli by sme radi, ak by nás prišli fanúšikovia povzbudiť. Dodalo by nám to viac síl."

 

Tridsaťdvaročný Vittek, ktorý na MS v JAR strelil 4 góly, pred finále varoval pred kvalitami súpera. "Zápas ukázal, že vo finále sa budeme musieť vyvarovať niektorých chýb a byť pozorní vzadu. Košice majú rýchlych útočníkov a rýchle kraje. Finále pohára bude o niečom inom. Hrá sa na jeden víťazný zápas, každý hráč na ihrisku pôjde na dvesto percent. Finále pohára je sviatkom pre každého hráča. Celý rok sme pre túto chvíľu makali. Pre Slovan je finále takmer povinnosťou, Košice sa budú snažiť nám cestu za trofejou znepríjemniť."

cesta Slovana a Košíc do finále 45. ročníka Slovenského pohára - Slovnaft Cupu 2013/2014:
Slovan:

1. kolo: -
2. kolo: AFC Nové Mesto nad Váhom - Slovan Bratislava 0:5
osemfinále: OFK Dunajská Lužná - Slovan Bratislava 0:3
štvrťfinále 1. zápas: MŠK Žilina - Slovan Bratislava 1:3
štvrťfinále, odveta: Slovan Bratislava - MŠK Žilina 2:0
semifinále, 1. zápas: FK Senica - Slovan Bratislava 1:3
semifinále odveta: Slovan Bratislava - FK Senica 3:0

Košice:
1. kolo: -
2. kolo: TJ Baník Ružiná - MFK Košice 1:3
osemfinále: ŠKF Sereď - MFK Košice 1:1, rozstrel z 11 m 2:3
štvrťfinále, 1. zápas: 1. FC Tatran Prešov - MFK Košice 1:2 
štvrťfinále, odveta: MFK Košice - 1. FC Tatran Prešov 2:0
semifinále, 1. zápas: MFK Ružomberok - MFK Košice 0:0
semifinále, odveta: MFK Košice - MFK Ružomberok 4:1



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies