Obezita u detí

NETKY.SK • 13 Apríl 2014, 17:00 • 2 min
Obezita u detí

BRATISLAVA - „Jéj ten krásne papá, jéj ten je krásne bucľatý, a neboj on to určite vybehá,“ Tiež to často počujete? Je síce skvelé, že vášmu dieťaťu chutí a je pekne zaoblené, ale spoliehať sa na to, že to neskôr vybehá, nemôžete. Obezita u detí je za posledné roky alarmujúca. A ak máte v rodine k obezite predispozície, mali by ste sa mať na pozore.

slovakia

left justify in out

Aké sú najčastejšie príčiny obezity?

Medzi najčastejšie príčiny vzniku obezity u detí patria genetické predispozície a to neznamená, že zrovna matka musí byť okrúhla. Gény môžu deti kľudne zdediť aj bo babke. Veľkú chybu, ktorú mamičky robia u malých detí je prekrmovanie a to už v dobe kojenia. Niektoré matky si môžu myslieť, že keď dieťa plače je automaticky hladné a tak ho niekedy nechcene prekrmujú. Deti môžu mať sklony k obezite tiež vďaka zlým stravovacím návykom rodičov, a to hlavne ak im je už od malička podávané prevažne vyprážané jedlo a sladkosti. Dôležitá je tiež pravidelná pohybová aktivita. Keď ste boli dieťaťom vy nesedeli ste pri počítači alebo telke, ale boli ste najčastejšie vonku, čo niektoré deti vôbec nepoznajú.

 

Čo môže obezita u detí spôsobiť?

Babičky môžu byť síce nadšené z pekne bacuľatého vnúčika, ale vy už menej. Niektoré deti si svoju vyššiu váhu v neskoršom veku upravia, niektoré však nie. Obezita u detí môže spôsobiť vyššiu hladinu cholesterolu, záťaž na kosti a kĺby, zubné kazy, zlú látkovú výmenu, ale tiež sa im môže zle spracovávať cukor, čo môže viesť neskôr k cukrovke.

 

U obéznych detí nie sú výnimkou kŕčové žily alebo ateroskleróza. V neposlednej rade nesmieme zabudnúť aj na vzhľad a ich nechcenú odlišnosť od rovesníkov. Obézne deti sú často vystavované výsmechu a nadávkam od ostatných detí, sú často vyradené z kolektívu alebo ostatným deťom kvôli obezite často nestačia, čo môže viesť aj k silnému narušeniu sebavedomia.

 

Čo môžete urobiť?

Ak ste vy alebo váš manžel robusnejšej postavy, je veľmi pravdepodobné, že aj vám sa narodí bábätko väčších rozmerov. Je dôležité svoje dieťa od začiatku neprekrmovať. Pediater na pravidelných prehliadkach kontroluje výšku aj váhu dieťaťa a ak by vaše dieťa nejako príliš vybočovalo, určite vás na to upozorní a poradí. Dôležité je tiež už malým deťom vštepovať správne stravovacie návyky, podávať najčastejšie čerstvú zeleninu a ovocie a ak to pôjde, obmedziť sladkosti. Je potrebná aj pohybová aktivita. Ak máte radi nejaký šport, pokúste sa aj vaše dieťa do neho zapojiť. Snažte sa, aby dieťa netrávilo väčšinou času pred televízorom alebo počítačom. Je dôležité, aby pochopilo, že pohyb nie je trest, ale pre radosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies