Srbsko uskutočňuje protiteroristické cvičenia za pomoci Číny

NETKY.SK • 28 November 2019, 17:55 • 2 min
Srbsko uskutočňuje protiteroristické cvičenia za pomoci Číny

SMEDEREVO - Srbské a čínske bezpečnostné zložky sa spoločne v dnešných hodinách zúčastnili na protiteroristických cvičeniach v Srbsku. Dalo by sa povedať, že ide o známku narastajúceho vplyvu Pekingu v tomto nestálom regióne.

slovakia

left justify in out

Na cvičeniach v priestoroch činskej oceliarne neďaleko Belehradu sa podieľali špeciálne policajné jednotky z oboch krajín. Zrejme išlo o prvé takéto cvičenie s účasťou čínskych špeciálnych jednotiek v európskej krajine.

 

img

 

"Učíme sa od tých, čo sú väčší, silnejší, čo majú iné skúsenosti," uviedol srbský minister vnútra Nebojša Stefanovič. "Chceme napredovať a očakávam, že čoskoro si vymeníme takéto skúsenosti v Číne," dodal.

 

Súčasťou bezpečnostnej dohody s Čínou sú aj spoločné policajné pešie hliadky v troch srbských mestách, oficiálne s cieľom pomôcť stúpajúcemu počtu čínskych turistov v krajine, a inštalovanie stoviek kamier v Belehrade určených na rozpoznávanie tváre, vyrobených firmou Huawei.

 

img

 

Čínsky telekomunikačný a technologický gigant podľa Spojených štátov predstavuje národno-bezpečnostné riziko vzhľadom na jeho prepojenia s vládou v Pekingu. Spoločnosť Huawei to opakovane popiera.

 

img

 

Aj keď sa Srbsko oficiálne usiluje o členstvo v Európskej únii, čoraz viac sa obracia k Rusku a Číne. Tieto dve veľmoci podporujú jeho nároky na bývalú provinciu Kosovo, ktoré vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť.

 

img

 

Čína investovala miliardy dolárov do Srbska v rámci svojho projektu novodobej Hodvábnej cesty. Rusko posilňuje srbskú armádu vojenskými lietadlami, tankami a inými zbraňami, čo zvyšuje obavy na Západe a v tomto regióne, ktorý bol v 90. rokoch 20. storočia postihnutý vojnou.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies