Obe stanice lanovej dráhy pod Kamzíkom čaká rekonštrukcia

NETKY.SK • 17 Júl 2019, 12:38 • 2 min
Obe stanice lanovej dráhy pod Kamzíkom čaká rekonštrukcia

BRATISLAVA - Medzi Železnou studničkou a Kamzíkom sa chystá Nové Mesto Bratislava zrekonštruovať obidve stanice lanovej dráhy. Finančná čiastka, ktorá je na rekonštrukciu pripravená predstavuje dokopy 130 000 eur. Predbežné začatie prác je naplánované na mesiac september.

slovakia

left justify in out

"Problémy nám robia stavby, lávky, schodiská, ktoré sú degradované hlavne po estetickej stránke," uviedol hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. 

 

S dolnou stanicou lanovky zároveň bezprostredne susedia aj nosné prvky bývalej reštaurácie Snežienka. Nedávny statický posudok potvrdil jej havarijný stav. "Za najjednoduchšie riešenie zamedzenia ďalšej devastácie objektu možno považovať, paradoxne, jeho úplné odstránenie." poznamenal Tettinger.

 

img

 

Samospráva sa preto rozhodla, že najprv posúdi možnosti zachovania stavby, alebo jej časti, a následne bude hlasovať o nahradenie či doplnenie nových prvkov. Na druhej strane sa nevylučuje ani úplné odstránenie, avšak samospráva chce k tomuto kroku dospieť až po tom, ako bude vyjasnená lokalita či stvárnenie objektu.

 

"Práce na príprave súťažných podmienok už finišujú. Mestská časť očakáva, že na jeseň získa viacero, možno aj úplne odlišných návrhov na revitalizáciu a nahradenie súčasného neutešeného stavu novou víziou," podotkol Tettinger.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#slovensko #lanovka #kamzik #nature #slovakia #lanovka🚠 #lanovkakamzik #walking #lanovkapeso

Príspevok, ktorý zdieľa Katarina (@katy.suri),

 

Momentálne sa mestská časť snaží pre bezpečnosť udržať oplotenie celého objektu, ktoré sa takýmto spôsobom zabezpečilo pred tromi rokmi. V súvislosti s lanovkou sa mestská časť snaží o to, aby mohla byť v budúcnosti technickou pamiatkou. Lanová dráha na Kamzík je pritom poslednou svojho typu a v prevádzke na Slovensku.

 

"Vykonali sme predbežné kroky v tejto snahe, nateraz sa nám nepodarilo dosiahnuť zápis lanovky za technickú pamiatku, konáme však ďalej v snahe nájsť spôsob, ako to docieliť," doplnil Tettinger.

 

Pôvodná lanovka začala premávať 11. júla 1972 a jej prevádzka sa skončila v roku 1990. Koncom januára 2005 odkúpilo mesto nehnuteľnosť, teda pozemky aj stavby, za vtedajších 19,5 milióna korún. Stavba prešla následne do rúk mestskej časti, a tá ju zrekonštruovala za 32 miliónov korún. 

 

 

Lanovku opätovne do prevádzky uviedli 30. septembra 2005 vtedajší primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský a starosta Nového Mesta Richard Frimmel. Lanovka bola zároveň v roku 2008 zaradená medzi pamätihodnosti mestskej časti a navrhnutá na vyhlásenie za Národnú technickú pamiatku.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona