Ochrnutý Holanďan sa opäť postavil na nohy, pomohli mu mozgové implantáty

NETKY.SK • 25 Máj 2023, 11:30 • 2 min
Ochrnutý Holanďan sa opäť postavil na nohy, pomohli mu mozgové implantáty

LONDÝN/LAUSANNE - Ochrnutý Holanďan Gert-Jan Oskam opäť dokáže chodiť vďaka mozgovým implantátom, ktoré mu voperovali lekári vo Švajčiarsku.

slovakia

left justify in out

"Cítim sa ako batoľa, znovu sa učiac chodiť," uviedol Oskam. Dokáže už aj stáť a zdolávať schody. "Je to dlhá cesta, no teraz sa môžem postaviť a dať si pivo so svojimi priateľmi," uviedol 40-ročný Holanďan. Ochrnul po nehode na bicykli pred 12. rokmi.

 

Na čele projektu bol profesor Grégoire Courtine zo Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu (EPFL). Implantáty mu počas operácie do tela vložila neurochirurgička Jocelyne Blochová z univerzity v Lausanne v júli 2021. Oskam sa po niekoľkých týždňoch tréningu dokázal postaviť a chodiť pomocou chodúľky. Jeho pohyby sú pomalé, ale plynulé, uviedol profesor Courtine.

 

 

Dva mozgové implantáty v tvare disku vysielajú signály - Oskamove zámery - do dvoch senzorov pripevnených k helme na hlave. Algoritmus tieto signály mení na inštrukcie pre pohyb nôh a chodidiel cez ďalší implantát v oblasti miechy. Ten je pripevnený k nervovým zakončeniam, ktoré sa zapájajú pri chôdzi. Blochová zdôraznila, že tento systém je ešte stále v základnom štádiu vývoja a potrvá niekoľko rokov, kým bude úplne funkčný pre ochrnutých pacientov. Systém je však zatiaľ veľmi objemný a stále ešte vo vývojia. Pacienti ho tiež nemôžu používať neustále. Cieľom vedcov je čo najviac ho zmenšiť. Harvey Sihota z organizácie Spinal Research vývoj označil za veľmi povzbudivý. Spinal Research celosvetovo finančne podporuje výskum v oblasti účinnej liečby zranení miechy. Do tohto výskumu však nie je zapojená. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona