Obchodníci s ľuďmi zastrelili v Líbyi 15 utečencov a migrantov pri pokuse o útek

NETKY.SK • 26 Máj 2018, 12:57 • 2 min
Obchodníci s ľuďmi zastrelili v Líbyi 15 utečencov a migrantov pri pokuse o útek

TRIPOLIS - Najmenej 15 utečencov a migrantov bolo tento týždeň zabitých a desiatky ďalších utrpeli zranenia, keď do nich obchodníci s ľuďmi strieľali pri pokuse o útek z ich tajného väzenia.

slovakia

left justify in out

V piatok večer o tom informovala nezávislá nezisková humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) so sídlom v Paríži.

 

Vyše 100 ľudí ušlo v stredu z tajného väzenia riadeného obchodníkmi s ľuďmi neďaleko severozápadného líbyjského mesta Baní Walíd a ich väznitelia do nich strieľali, keď sa ich snažili znovu chytiť.

 

MSF ošetrili vo Všeobecnej nemocnici v Baní Walíd 25 preživších, pričom niektorí utrpeli vážne strelné poranenia a mnohopočetné zlomeniny.

 

Niektoré z obetí - väčšinou tínedžeri z Eritrey, Etiópie a Somálska, ktorí chceli získať azyl v Európe - uviedli, že ich držali v zajatí až tri roky, informovala humanitárna organizácia.

Tieto obete dodali, že ich v oblasti okolo Baní Walíd a v neďalekom meste Nasma predali mnohokrát.

 

"Mnohí mali viditeľné jazvy, popáleniny elektrinou a staré, infikované rany," uviedli MSF.

 

Líbya prežíva obdobie anarchie od ozbrojeného povstania z roku 2011, keď bol zvrhnutý dlhoročný diktátor Muammar Kaddáfí. Severoafrická krajina má tri rôzne vlády, ako aj nespočetné milície bojujúce o kontrolu nad územiami, pripomenula tlačová agentúra DPA.

 

Líbya je zároveň centrom pre migrantov a utečencov, snažiacich sa preplaviť cez Stredozemné more do Európy, pričom podľa odhadov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) je ich v krajine okolo milión.

 

Títo ľudia sú v Líbyi často vystavení príšernému zaobchádzaniu a charity tvrdia, že všeobecne sú rozšírené únosy a mučenie utečencov aj migrantov za účelom získať výkupné.

 

MSF tiež vyhlásili, že miestni obyvatelia v Baní Walíd sa v stredu usilovali ochrániť ľudí na úteku, napríklad zamestnanci nemocníc a miestnej samosprávy, členovia organizácií občianskej spoločnosti, vodcovia kmeňov a príslušníci bezpečnostných síl.

 

Tí, čo prežili, povedali charite MSF, že vo väzení zostalo obchodníkom s ľuďmi napospas ešte 40 osôb, väčšinou žien.

 

Preživší ďalej uviedli, že najprv ich umiestnili do dobre chráneného zariadenia v Baní Walíd a vo štvrtok ich previezli do zadržiavacieho zariadenia v hlavnom meste Tripolis.

 

Šéf misie MSF v Líbyi Christophe Biteau však vyhlásil, že "takéto svojvoľné zadržiavanie nemôže byť riešením" situácie, lebo obete "naliehavo potrebujú ochranu a pomoc".

 

MSF takisto uviedli, že "prekvitajúcemu biznisu" s únosmi "napomáha" politika Európskej únie, ktorá podporuje líbyjské úrady pri zadržiavaní migrantov pokúšajúcich sa preplaviť cez Stredozemné more a pri ich navracaní do Líbye.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies