Poľovníci protestovali pred parlamentom: Nesúhlasia s poslaneckým návrhom, je podľa nich likvidačný!

NETKY.SK • 19 Máj 2023, 11:30 • 2 min
Poľovníci protestovali pred parlamentom: Nesúhlasia s poslaneckým návrhom, je podľa nich likvidačný!

BRATISLAVA - Poľovníci vo štvrtok (19.05.2023) vyjadrili svoj nesúhlas s navrhovanom novelou zákona o poľovníctve. K protestu ich motivovala neochota komunikácia, netransparentná neodborná príprava a možné negatívne následky pre občanom Slovenska.

slovakia

left justify in out

Poslanecký návrh novely zákona o poľovníctve bol posunutý do druhého čítania a rozprava k nemu prebehla 10. mája. Poslanci mali o zákone aj hlasovať, ale vzhľadom na nedokonalosti a niektoré protiústavné návrhy, na ktoré upozornil aj predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, bolo rokovanie presunuté na 18.5.2023.

 

Podľa slovenských poľovníkov je predložená novela zákona neodborne a netransparentne pripravená, nakoľko sa na nej nepodieľali odborné poľovnícke organizácie. Navyše jeden z predkladateľov v druhom čítaní, podľa Slovenskej poľovníckej komory, uviedol, že k predloženiu tohto návrhu ich viedli vyslovene politické pohnútky. 

 

Poľovnícka komora upozorňuje, že novela rozbíja organizované poľovníctvo, ktoré existuje už viac ako 100 rokov, po schválení novely by poľovníctvo stratilo jednotné riadenie a kontrolu, ako aj princíp presadzovania odbornosti a celoživotného vzdelávanie poľovníkov. Novela ruší aj princíp poľovníckej samosprávy a likviduje jednotný systém prípravy, realizácie, evidencie a kontroly skúšok z poľovníctva. Navyše by sa neúmerne zaťažila štátna správa na úseku poľovníctva.

 

img

 

Podľa Slovenskej poľovníckej komory, poslanec Pročko na tlačovej besede otvorenej klamal, keď tvrdil, že „...chce podporiť poľovníctvo a urobiť transparentnú jednoznačnú organizáciu, ktorá bude zastrešovať aj ľudových poľovníkov.“  

 

"Ide z jeho strany len o politický populizmus prilákať na svoju stranu viac poľovníkov, ako tú hŕstku, ktorá ho dnes ovláda. Vo svojom poslaneckom návrhu schválenom v prvom čítaní, ani v pozmeňovacích návrhoch takýto paragrafový návrh neexistuje, čím rozhodne zavádza nielen poľovníkov, ale aj verejnosť," uviedla Slovenská poľovnícka komora.

 

Na verejnom protestnom zhromaždení sa zúčastnilo vyše 1800 ľudí. Poslancov Národnej rady Slovenskej republiky vyzvali, aby hlasovali proti poslaneckému návrhu zákona o poľovníctve z dielne Fecka, Pročka, Kučeru a proti všetkým pozmeňovacím návrhom. Podľa Slovenskej poľovníckej komory je tento návrh úplne likvidačný pre viac ako 100-ročnú históriu poľovníctva a pre ďalšie plánované využívanie prírodného bohatstva Slovenska. Ďalej požadujú vypracovanie riadneho návrhu zákona, ktorý bude transparentne pripravený v spolupráci so všetkými zainteresovanými stranami, ako sú poľovníci, lesníci, poľnohospodári, veterinári, ochrancovia prírody, odborné inštitúcie, vedci a samospráva. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies