Obce majú do utorka čas na informovanie o voľbách

NETKY.SK • 20 Október 2014, 11:40 • 2 min
Obce majú do utorka čas na informovanie o voľbách

BRATISLAVA - Miesto, čas a pravidlá novembrového hlasovania o našich budúcich obecných zástupcoch by sa mali voliči dozvedieť do utorka 21. októbra.

slovakia

left justify in out

Práve 21. októbra uplynie obciam čas na to, aby doručili voličom oznámenie o čase a mieste konania komunálnych volieb. Vyplýva im to z harmonogramu organizačno-technického zabezpečenia volieb do orgánov samosprávy obcí a zo zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí. Ak volič oznámenie nedostane, môže to mať viaceré príčiny, neznamená to však, že by voliť nemohol.

 

Ako pre agentúru SITA povedala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR a zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová, oznámenie voličovi nemusí prísť z rôznych dôvodov. Môže to znamenať napríklad, že obyvateľ nie je uvedený v zozname voličov, oznámenie mu však mohli nedoručiť i omylom či preto, že nemal označenú poštovú schránku. Informácie o mieste a čase volieb môže každý zistiť na svojom obecnom úrade, kde voliča v prípade, že nie je zapísaný do zoznamu voličov, zároveň doň dopíšu. Do zoznamu voličov voliča dopíšu aj v deň volieb, stačí ak príde do volebnej miestnosti, do ktorej patrí podľa trvalého bydliska a volebnej komisii to preukáže svojím platným občianskym preukazom. 

 

Obec podľa zákona najneskôr 25 dní pred dňom volieb, teda 21. októbra, pošle každému voličovi zapísanému v zozname voličov oznámenie, v ktorom uvedie čas konania volieb, volebný okrsok a miesto, kde môže volič voliť. V oznámení tiež upozorní na povinnosť preukázať sa pred hlasovaním preukazom totožnosti a uvedie stručný spôsob úpravy hlasovacieho lístka. V obciach, kde žijú národnostné menšiny, distribuujú oznámenia o komunálnych voľbách aj v jazykoch menšín. Hlavný text je v tomto prípade v slovenčine a nasledujú ho mutácie v maďarskom, rusínskom, ukrajinskom, nemeckom a rómskom jazyku. 

Úlohou obce je zároveň do 27. októbra vyhradiť miesta na vylepovanie volebných plagátov a iných nosičov informácií. Samotná predvolebná kampaň sa začne 29. októbra a skončí sa 13. novembra o 7:00. Vedenie kampane mimo tohto času zákon zakazuje. 

 

Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev si na najbližšie štyri roky volíme 15. novembra. Voľby predstaviteľov 2 926 obcí, miest a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestských častí sa však neuskutočnia všade. Pre nedostatok kandidátov si v 14 obciach nezvolia celé zastupiteľstvo, v piatich obciach nebudú voliť starostu a z nich v troch ani svoj poslanecký zbor. V týchto obciach sa voľby budú opakovať. Vzhľadom na zákonné lehoty sa dá podľa zapisovateľky ÚVK predpokladať, že budú na prelome februára a marca. Kým tu nezvolia svojich obecných zástupcov, vedú obce tí, čo boli zvolení v predošlých voľbách. "Pre tieto voľby bolo utvorených 5 989 volebných okrskov. Volebných miestností však bude iba 5 986, keďže v troch obciach voľby vôbec nebudú. Spolu 11 obcí sa rozhodlo, že otvoria volebné miestnosti skôr ako o 7:00, aby vyšli svojim voličom v ústrety," dodala Chmelová. Všetky volebné miestnosti však musia byť otvorené do 20:00. Voliť môže približne 4,4 milióna obyvateľov. Volia aj cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku. Podľa ministerstva vnútra je ich približne 61 500.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies