Občania a firmy majú posledný deň na zaplatenie dane z príjmov

NETKY.SK • 31 Marec 2016, 08:04 • 2 min
Občania a firmy majú posledný deň na zaplatenie dane z príjmov

BRATISLAVA – Do dnešného dňa je potrebné daňové priznanie nielen podať, ale daň aj zaplatiť. Najneskôr dnes musia byť peniaze odpísané z účtu podnikateľa či občana.

slovakia

left justify in out

"Ak odídu z účtu až 1. apríla, dane sa nepovažujú za uhradené v lehote a daňovému subjektu vzniká nedoplatok," upozornila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Právnická osoba so sídlom na Slovensku použije na úhradu dane z príjmov číslo účtu tvorené z predčíslia 500224, základného čísla účtu (OÚD), kódu Štátnej pokladnice 8180 a ako variabilný symbol uvedie 1700992015.

 

Právnická osoba so sídlom v zahraničí vytvorí číslo účtu z predčíslia 500232, OÚD a kódu Štátnej pokladnice 8180. Variabilný symbol je 1700992015.

 

Číslo účtu na úhradu dane z príjmov z podaného daňového priznania pre fyzickú osobu, ktorá je rezidentom SR, sa skladá z predčíslia 500208, OÚD a kódu Štátnej pokladnice 8180. Variabilný symbol je 1700992015.

 

Pre zaplatenie dane z príjmov fyzickej osoby, ktorá nie je rezidentom SR, zo zdrojov na jej území za rok 2015, je potrebné zadať predčíslie 500216, OÚD a kód Štátnej pokladnice 8180.

 

Základné číslo účtu je vygenerované jedinečné číslo účtu označujúce daňový subjekt. Toto číslo účtu daňovníkovi posiela daňový úrad. Na overenie alebo zistenie svojho prideleného OÚD môže daňový subjekt použiť aplikáciu https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-sluzby/verejne-sluzby/o verenie-prideleneho-oud.

 

Od 1. februára 2014 sa číslo účtu uvádza vo formáte medzinárodného bankového účtu IBAN. Keďže IBAN je tvorený z predčíslia účtu a OÚD, musí si ho daňový subjekt vygenerovať sám. Na prevod účtu do formátu IBAN je možné použiť generátor IBAN –https://www.nbs.sk/sk/platobne-systemy/iban/vypocet-iban-pre-sr.

 

 

Daňové úrady sú pre podávanie priznaní otvorené dlhšie

 

Daňové úrady sú v druhej polovici marca otvorené dlhšie. Dnes, posledný deň lehoty na podanie priznania sú otvorené od 8. do 19. hodiny. Call centrum je dnes k dispozícii od 8. hodiny do polnoci.

 

Firmy môžu priznanie poslať buď elektronicky prostredníctvom aplikácie eDane či portálu finančnej správy, môžu ho doručiť poštou v papierovej podobe, alebo osobne do podateľne daňových úradov.

 

Finančná správa zabezpečuje preberanie priznaní aj vo vybraných obciach, kde nemá pobočky alebo kontaktné miesta daňových úradov. Ich zoznam s časovým harmonogramom zverejnila na svojej stránke www.financnasprava.sk.

 

 

Pošty sú v posledný deň podávania daňových priznaní otvorené dlhšie

 

Na 84 vybraných poštách v rámci celého Slovenska sú dnes, v posledný deň podávania daňových priznaní k dani z príjmov otváracie hodiny predĺžené. Nadštandardne budú otvorené väčšinou pošty v okresných a krajských mestách. Zoznam s rozšírenými otváracími hodinami zverejnila Slovenská pošta (SP) na svojej internetovej stránke www.posta.sk.

 

V Bratislave bude otvorená pošta na Tomášikovej ulici až do polnoci. "O túto poštu je veľký záujem. Minulý rok boli napríklad posledné dve daňové priznania podané pred polnocou," priblížila hovorkyňa SP Stanislava Pondelová.

 

Predĺžené otváracie hodiny budú napríklad aj na pošte na Námestí SNP od 7. do 21. hodiny. V Trnave budú otvorené dlhšie tri pošty, v Banskej Bystrici štyri a v Košiciach päť pôšt. V Žiline, Nitre, Trenčíne a Prešove budú predĺžené otváracie hodiny na jednej pošte.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies