Občana USA iránskeho pôvodu odsúdili v Iráne na 18 rokov väzenia za kolaboráciu

NETKY.SK • 25 Október 2016, 09:40 • 2 min
Občana USA iránskeho pôvodu odsúdili v Iráne na 18 rokov väzenia za kolaboráciu

DUBAJ/TEHERÁN - Na 18 rokov väzenia odsúdil súd v Iráne amerického občana iránskeho pôvodu, ktorého usvedčili zo "spolupráce s nepriateľskou vládou".

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra AP s tým, že od uzavretia dohody o iránskom jadrovom programe ide o posledný zo série prípadov, keď bola v utajovanom súdnom procese na trest odňatia slobody odsúdená osoba s dvojitým občianstvom.

 

Odsúdený Robin Shahini v telefonickom rozhovore pre spravodajský portál Vice News uviedol, že sa "len smial", keď počul rozsudok súdu, ktorý zaznel po tom, ako bol uznaný za vinného z kolaborácie s nepriateľskou vládou.

 

AP spresnila, že Shahini poskytol telefonické interview z teheránskej väznice Evin. Iránske úrady jeho kauzu a rozsudok v nej zatiaľ nekomentovali.

 

Shahiniho, doktoranda žijúceho v San Diegu, zadržali 11. júla v Iráne, kde bol na návšteve u svojich príbuzných. Je jednou z viacerých osôb s dvojitým občianstvom, ktoré boli v Iráne v neverejných procesoch odsúdené na trest odňatia slobody. Viacerí analytici sa podľa AP domnievajú, že ich prípady chcú iránski konzervatívci využiť ako "tromf" na budúcich rokovaniach so Západom.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies