V Banskej Bystrici vybudovali nové centrum pre seniorov s kapacitou 40 lôžok

NETKY.SK • 17 Október 2022, 17:32 • 2 min
V Banskej Bystrici vybudovali nové centrum pre seniorov s kapacitou 40 lôžok

BANSKÁ BYSTRICA - Nové zariadenie Senior centrum Tulská, ktoré v týchto dňoch otvorili v Banskej Bystrici pri príležitosti mesiaca úcty k starším, poskytuje klientom celodenné komplexné služby vrátane 24-hodinovej ošetrovateľskej a zdravotníckej starostlivosti.

slovakia

left justify in out

Domov sociálnych služieb (DSS) má kapacitu 40 lôžok, prácu tam nájde 31 ľudí. Ako za členov dozornej rady prevádzkovateľa DSS informoval Martin Turčan, vybudovanie centra poznačilo obdobie pandémie, ktoré spustenie prevádzky posunulo. "Počas štyroch rokov jeho výstavby sa toho v spoločnosti a na trhu zmenilo veľmi veľa. Potreba profesionálnej starostlivosti o seniorov však zostala. Zvládli sme zložité obdobie a dokázali sme prísť až ku dňu, keď konečne otvárame brány zariadenia v štandarde, aký poznáme u našich západných susedov," reagoval Turčan. Myšlienka jeho vzniku sa zrodila ešte v roku 2017. "Vzhľadom na pretrvávajúcu situáciu týkajúcu sa nedostatku kapacít v DSS sme videli potenciál aj v súkromnom projekte. Už teraz dostávame pozitívnu spätnú väzbu. Naši klienti uvoľnia miesta v ostatných zariadeniach a pomôžeme tým k zlepšeniu súčasného stavu minimálne v regióne," konštatoval za spoločenstvo investorov Juraj Hromada. Súkromná investícia dosiahla sumu 10 miliónov eur. Izby sú bezbariérové, majú polohovateľné postele a sú rozdelené podľa potrieb klienta a jeho zdravotného stavu. V centre pre seniorov poskytnú i službu sonografického vyšetrenia. Podľa podpredsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Ondreja Luntera Slovensko bojuje s akútnym nedostatkom miest v podobných zariadeniach. "Viac než 10.000 ľudí dnes čaká na umiestnenie. Situácia v Banskej Bystrici je spomedzi ostatných okresov v kraji najvypuklejšia. Na úrovni samosprávy robíme postupne kroky, ktoré prispejú k zlepšeniu podmienok pre seniorov a personál v takých centrách. Za posledných päť rokov kraj zdvojnásobil investície do sociálnych služieb a zrekonštruoval 35 zariadení," zdôraznil Lunter. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies