Obavy z nezávislosti Škótska oslabili libru

NETKY.SK • 8 September 2014, 14:58 • 2 min
Obavy z nezávislosti Škótska oslabili libru

LONDÝN - Britská libra v pondelok oproti doláru oslabila na viac ako ročné minimum. Dôvodom bolo, že z prieskumu verejnej mienky prvýkrát v tomto roku vyplynulo, že Škótsko v referende 18. septembra bude hlasovať za nezávislosť.

slovakia

left justify in out

Prieskum sociologickej spoločnosti YouGov pre Sunday Times ukázal, že za samostatnosť Škótska je o 2 percentuálne body viac respondentov ako tých, ktorí si želajú zostať súčasťou Veľkej Británie. 

 

V úvode európskeho obchodovania libra klesla o vyše 1 % na 1,6145 USD/GBP. Citibank však minulý týždeň uviedla, že ak Škótsko odhlasuje nezávislosť, libra by mohla spadnúť až na 1,56 USD/GBP alebo aj nižšie. Euro, ktorého hodnotu od štvrtka minulého týždňa smerom nadol tlačia nové kroky Európskej centrálnej banky (ECB), sa voči doláru stabilizovalo na 1,2945 USD/EUR, čiže tesne nad minulotýždňovým štrnásťmesačným minimom 1,2920 USD/EUR. 

 

Stredoeurópskym menám sa v pondelok nedarilo. Kurz poľského zlotého oproti spoločnej európskej mene sa do 15:17 SELČ v porovnaní s predchádzajúcim obchodovacím dňom nezmenil a bol na úrovni 4,180 PLN/EUR, ale maďarský forint oslabil o 0,1 % na 314,110 HUF/EUR a česká koruna klesla o 0,13 % na 27,642 CZK/EUR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies