Britská vláda udeľuje mačkám titul „hlavný myšiar vládneho kabinetu“

NETKY.SK • 23 Apríl 2022, 07:00 • 2 min
Britská vláda udeľuje mačkám titul „hlavný myšiar vládneho kabinetu“

Chief Mouser to the Cabinet Office je funkcia s dlhoročnou históriou.

slovakia

left justify in out

V blízkosti domu s adresou Downing street 10, Londýn, ktorý je tradičným sídlom britských premiérov, môžeme stretnúť majestátneho sivo-bieleho kocúra. Jeho meno je Larry. Nie je žiadnou novinkou, že premiéri či hlavy štátov majú vo svojich pôsobiskách domácich miláčikov. Ako uvádza VOA News, toto je však iný prípad. Larry nie je na hranie, pretože Larry pracuje.

 

img

 

Larry je historicky prvá mačka, ktorá sa stala držiteľom titulu „hlavný myšiar vládneho kabinetu“. Mačka v tomto prípade nepatrí premiérovi, ale je „zamestnancom" kancelárie. Ročné náklady na mačaciu službu sa pohybujú okolo sto libier. Larry pracuje od roku 2012, kedy bol adoptovaný z útulku, ktorý ho odporučil na základe jeho talentu pre likvidáciu hlodavcov. 

 

img

 

Nielen premiér, ale aj vláda má svoju protimyšiu mačku. Obdobný post obsadzujú aj ďalšie britské úrady a ministerstvá. Napríklad ministerstvo zahraničných vecí, ktoré sa nachádza v tesnej blízkosti premiérskej kancelárie, zamestnáva čierno-bieleho kocúra Palmerstona, ktorý robí Larrymu pravidelne spoločnosť. 

 

img

 

Oficiálna stránka britskej vlády popisuje Larryho náplň práce ako vítanie hostí, inšpekciu bezpečnosti, testovanie oddychových kvalít starožitného nábytku a pripravovanie riešení na problematiku výskytu myší v dome. Za skvelý výkon pri týchto aktivitách mu spokojná verejnosť každodenne zasiela množstvo maškŕt a darčekov.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies