Obama víta egyptský návrh na prímerie v Gaze

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 07:00 • 2 min
Obama víta egyptský návrh na prímerie v Gaze

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v pondelok počas slávnostnej večere, ktorou si uctil posvätný moslimský mesiac ramadán, povedal, že je povzbudený návrhom Egypta na prímerie medzi Izraelom a Palestínou, informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Obama zároveň podporil izraelskú obranu proti tomu, čo nazval "neospravedlniteľnými útokmi." 
      

Počas večere s členmi vlády, veľvyslancami z arabských a moslimských krajín a zákonodarcami amerického Kongresu Obama zdôraznil, že cieľom americkej politiky je aj naďalej dosiahnutie  mieru a bezpečnosti tak pre Izraelčanov ako aj Palestínčanov. 
      

"Žiadna krajina nemôže akceptovať rakety vystrelené na svojich občanov. Náš postoj bol veľmi jasný. Izrael má právo brániť sa voči tomu, čo považujem za neospravedlniteľné útoky Hamasu."
      

Obama zároveň povedal, že Spojené štáty urobia všetko pre obnovenie prímeria z roku 2012. "Je povzbudzujúce, že Egypt vyvinul iniciatívu na dosiahnutie tohto cieľa. Situácia v Gaze nám znovu pripomína, že status quo je neudržateľný a jediná cesta k  bezpečnosti je spravodlivý a trvalý mier medzi Izraelčanmi a  Palestínčanmi." 
      

Najväčšia organizácia arabsko-americkej komunity v Spojených štátoch, Americko-arabský antidiskriminačný výbor, vyzvala moslimov na bojkot večere v Bielom dome na protest proti tomu, čo považuje za "prehliadanie zabíjania Palestínčanov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies