Obama rokoval s Merkelovou o obchode i svetových krízach

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 06:30 • 2 min
Obama rokoval s Merkelovou o obchode i svetových krízach

HANNOVER - Dohoda o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi (TTIP) nebude uzavretá do odchodu amerického prezidenta Baracka Obamu z funkcie.

slovakia

left justify in out

Obama dnes po rozhovoroch s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Hannoveri síce vyjadril nádej, že rokovania budú uzavreté do začiatku roka 2017, nepredpokladá však dovtedy ratifikáciu dohody. Dôvodom je aj predvolebná kampaň v USA, píše agentúra DPA.

 

Merkelová po stretnutí s Obamom v súvislosti s TTIP povedala: "Mali by sme sa poponáhľať." Zdôraznila, že dohoda o voľnom obchode je z európskej perspektívy veľmi dôležitá pre hospodársky rast. Práve v Nemecku je dohoda TTIP vnímaná mimoriadne kontroverzne. V sobotu proti nej v Hannoveri demonštrovali desaťtisíce odporcov, ktorí sa obávajú, že povedie k zníženiu ekologických či sociálnych štandardov, a kritizujú nedostatočnú transparentnosť pri rokovaniach.

 

Dva a pol mesiaca pred summitom NATO vo Varšave naliehal Obama opätovne na spojencov z aliancie, aby zvýšili svoje výdavky na obranu na stanovené dve percentá hrubého národného produktu. Väčšina európskych členov NATO za touto cieľovou úrovňou výrazne zaostáva.

 

Merkelová a Obama na spoločnej tlačovej konferencii tiež vyjadrili hlboké znepokojenie nad bojmi v Sýrii s mnohými obeťami, ktoré zvyšujú obavy zo stroskotania prímeria a mierového procesu.

 

V súvislosti s konfliktom na Ukrajine apelovali na pokrok pri plnení mierových dohovorov z Minska a ich rýchlu realizáciu. Merkelová s poľutovaním poukázala na to, že na východe krajiny naďalej dochádza k porušovaniu prímeria.

Obama odsúdil Severnou Kóreou oznámenú novú raketovú skúšku ako "provokáciu" a vyzval Čínu, aby vyvíjala dôraznejší tlak na režim v Pchjongjangu. Podľa šéfa Bieleho domu však Washington neberie vážne severokórejské vyhlásenia o ochote zastaviť jadrové skúšky, ak USA ukončia každoročné vojenské cvičenia s Južnou Kóreou, informovala agentúra AP.

 

Obama na svojej piatej a zrejme poslednej návšteve Nemecka vo funkcii prezidenta, z ktorej odchádza v januári 2017, opakovane vyzdvihol Merkelovú za jej vodcovstvo. V európskej utečeneckej kríze podľa neho preukázala odvahu - možno preto, že kedysi sama žila za múrom - a "v tomto stojí na správnej strane histórie". Merkelová pochválila účasť USA v rámci misie NATO v Egejskom mori v boji proti skupinám prevádzačov.

 

Prezident USA okrem toho ocenil spoluprácu s nemeckou kancelárkou, charakterizovanú dôverou. "Bola si počas celého môjho pôsobenia vo funkcii prezidenta mojou dôverníčkou. Chcem ti osobne poďakovať za priateľstvo," citovala Obamu agentúra DPA.

 

Merkelová dodala, že do odchodu Obamu z úradu majú Nemecko a USA pred sebou ešte celý rad bezpečnostnopolitických výziev, ktoré musia riešiť. "Budúcnosť s prezidentom je dôležitejšia než minulosť," zdôraznila v súvislosti s medzinárodným terorizmom. Deväť mesiacov pred koncom Obamovho funkčného obdobia nie je podľa nej ešte namieste bilancovať vzájomnú spoluprácu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies