Obama priletel do Varšavy, odštartoval štvordňovú cestu po Európe

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 11:07 • 2 min
Obama priletel do Varšavy, odštartoval štvordňovú cestu po Európe

VARŠAVA - Americký prezident Barack Obama pricestoval dnes do Varšavy, kde sa zúčastní na oslavách 25. výročia prvých čiastočne slobodných volieb v povojnovom Poľsku. Obama tým súčasne odštartoval svoju štvordňovú cestu po Európe.

slovakia

left justify in out

Prvým bodom v programe Obamovej návštevy Poľska malo byť stretnutie s poľskými a americkými pilotmi stíhačiek F-16 priamo v hangári varšavského letiska. 

 

Popoludní sa šéf Bieleho domu stretne s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským a najvyššími predstaviteľmi ďalších deviatich štátov Európy. Slovensko bude na schôdzke v Belvederskom paláci zastupovať prezident Ivan Gašparovič.

 

Okrem neho tam budú aj prezidenti Česka, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Estónska, Rumunska, Bulharska, Slovinska a Chorvátska. Témou rozhovorov bude situácia na Ukrajine, energetická bezpečnosti i prípravy septembrového summitu NATO vo Walese. Neskôr sa prezident USA spolu s ďalšími lídrami zúčastní na slávnostnej večeri. 

 

Podľa Bieleho domu chce Obama prostredníctvom svojej návštevy demonštrovať, že Spojené štáty sú odhodlané brániť svojich európskych spojencov, zneistených ruskou agresiou na Ukrajine, uviedla agentúra AP.

 

V stredu sa Obama vo Varšave stretne s novozvoleným ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Ešte v ten istý deň odcestuje do Bruselu, kde sa zúčastní na summite lídrov skupiny G7. 

 

Ďalšou zastávkou Obamovej cesty bude Paríž, kde sa vo štvrtok stretne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a napokon Normandia, dejisko osláv 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk. Pozvanie na oslavy, ktoré sa budú konať 6. júna, dostal aj ruský prezident Vladimir Putin. Biely dom nepočíta s tým, že by sa v Normandii mohlo uskutočniť oficiálne bilaterálne stretnutie oboch štátnikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies