Obama pricestoval do Etiópie ako prvý americký prezident

NETKY.SK • 27 Júl 2015, 09:35 • 2 min
Obama pricestoval do Etiópie ako prvý americký prezident

ADDIS ABELA - Americký prezident Barack Obama pricestoval dnes na oficiálnu návštevu Etiópie, ktorá je druhou a zároveň poslednou zastávkou na jeho štvordňovej ceste po východnej Afrike.

slovakia

left justify in out

Do Etiópie zavítal ako vôbec prvý úradujúci prezident USA. Rovnaké prvenstvo patrí Obamovi aj v prípade susednej Kene, ktorá bola prvou zastávkou jeho cesty, oznámila agentúra AP.

 

V Etiópii šéfa Bieleho domu okrem rokovaní s etiópskymi predstaviteľmi čaká aj vystúpenie v hlavnom sídle 54-člennej Africkej únie (AÚ) v Addis Abebe, či rokovanie s regionálnymi lídrami o riešení krízy v Južnom Sudáne. Naspäť do Spojených štátov sa Obama vráti v utorok.


Cesta amerického prezidenta do Etiópie vyvolala kritiku zo strany ľudskoprávnych organizácií, ktoré obviňujú tamojší autoritársky režim z represií voči novinárom a opozícii. V májových voľbách nezískala etiópska opozícia ani jedno kreslo v parlamente.


Biely dom na kritiku reagoval slovami, že prezident sa počas návštevy Addis Abeby nebude vyhýbať ani problematike dodržiavania ľudských práv. Obamu na letisku v Addis Abebe privítal etiópsky premiér Hailemariam Desalegn. Prezident sa potom odobral na stetnutie s diplomatmi na tamojšom veľvyslanectve Spojených štátov.


Podľa agentúry DPA bola celá etiópska metropola vyzdobená plagátmi s podobizňami prezidenta USA, zatiaľ čo na mnohých autách viali americké vlajky. Miestne rozhlasové stanice opakovane púšťali radostnú pieseň s textom: "Barack Obama, vitaj v Etiópii".



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies