Mária Kolíková sa zúčastnila na zasadnutí Medzinárodného trestného súdu

NETKY.SK • 24 Marec 2022, 20:43 • 2 min
Mária Kolíková sa zúčastnila na zasadnutí Medzinárodného trestného súdu

BRATISLAVA/HAAG - Témou rokovania na štvrtkovom zasadnutí zmluvných strán Medzinárodného trestného súdu v Haagu (ICC) bola situácia na Ukrajine a vyšetrovanie vojnových zločinov páchaných ruskou armádou na ukrajinskom civilnom obyvateľstve.

slovakia

left justify in out

Informovalo o tom tlačové oddelenie ministerstva spravodlivosti SR. Na zasadnutí boli fyzicky alebo virtuálne prítomní ministri spravodlivosti a prokurátori z viac ako 40 krajín. Diskutovali o praktických krokoch, ktoré môžu spoločne podniknúť na podporu vyšetrovania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti páchaných na Ukrajine.

 

img

 

„Pre nás je to jasné – za útočnú vojnu a utrpenie ukrajinského obyvateľstva nesie plnú zodpovednosť Rusko. Tí, ktorí na území Ukrajiny porušujú ľudské a humanitárne práva, sa za svoje činy musia zodpovedať,“ píšu v spoločnom vyhlásení zúčastnených, ktoré iniciovalo Francúzsko, ako predsedajúca krajina v Rade EÚ.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Na čom sa dohodli lídri NATO?

 

Kľúčovú úlohu pri koordinácii vyšetrovania by mala zohrávať agentúra EÚ Eurojust, a to aj pomocou spoločných vyšetrovacích tímov a aktívnou spoluprácou s Medzinárodným trestným súdom, Ukrajinou a inými štátmi.

 

 

Slovensko podľa Kolíkovej zdieľa pohľad medzinárodného spoločenstva, že akékoľvek podozrenie zo spáchania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti musia precízne vyšetriť a zodpovedné osoby sa musia postaviť pred súd. Ministerka preto zdôraznila potrebu vzájomnej koordinácie vyšetrovania takýchto zločinov.

 

Účastníci zasadnutia sa zároveň zaviazali, že vyšetrovaniu ICC budú pomáhať poskytovaním ako finančných, tak aj ľudských zdrojov. „Dnešné stretnutie potvrdzuje, že medzinárodné spoločenstvo už hovorilo dosť. Je čas konať,“ uviedol predseda Eurojustu Ladislav Hamran, ktorý sa tiež zúčastnil na štvrtkovom zasadnutí.

 

Možno vás zaujme: NAKA obvinila Jána Slotu!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies