Obama pre požiare vyhlásil stav katastrofy na severe Kalifornie

NETKY.SK • 23 September 2015, 10:20 • 2 min
Obama pre požiare vyhlásil stav katastrofy na severe Kalifornie

MIDDLETOWN - Americký prezident Barack Obama v utorok vyhlásil stav katastrofy pre požiar v severnej Kalifornii, ktorý zničil prinajmenšom 1200 domov a usmrtil najmenej troch ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s týmto vyhlásením uvoľnila vláda na škody spôsobené lesný požiarom, ktorý vypukol 12. septembra v okrese Lake County, asi 145 kilometrov severne od San Francisca, peniaze z federálneho rozpočtu potrebné na obnovu a čistiace práce vrátane dotácii na dočasné bývanie a opravu poškodených domov.

 

Požiar, ktorý radia medzi jeden najdeštruktívnejších, spálil už asi 306 štvorcových kilometrov a úrady ho v súčasnosti majú pod kontrolou približne na 79 percent.

 

Ničivý živel k úniku zo svojich domovov donútil tisíce ľudí, pričom dve osoby sú doposiaľ nezvestné, uviedla kancelária šerifa v okrese Lake County.

 

Požiar si zároveň vyžiadal životy troch ľudí a v niektorých oblastiach ostalo v platnosti nariadenie k evakuácii viac ako týždeň po jeho vypuknutí, keďže záchranári odpratávajú trosky a popadané stromy a opravujú poškodené elektrické vedenie.

 

Kalifornský guvernér Jerry Brown požiadal o vyhlásenie stavu katastrofy nielen v okrese Lake County, ale aj v okresoch Calaveras a Amador, ležiacich asi 200 kilometrov východne od San Francisca. Vláda o vyhlásení momentálne uvažuje. Vo zvyšných dvoch okresoch oheň zničil plochu s rozlohou 285 kilometrov štvorcových a do utorňajšieho večera sa ho podarilo dostať pod kontrolu na 82 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies