Obama podpísal zákon, ktorý odvracia platobnú neschopnosť americkej vlády

NETKY.SK • 3 November 2015, 09:22 • 2 min
Obama podpísal zákon, ktorý odvracia platobnú neschopnosť americkej vlády

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama podpísal zákon o rozpočte, ktorý odvracia riziko platobnej neschopnosti americkej vlády. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Prezident tak urobil v pondelok (2.11.), tri dni po tom, ako koncom minulého týždňa kompromisnú dohodu schválil Kongres. Po štvrtkovom (29.10.) súhlase v Snemovni reprezentantov dohodu v piatok (30.10.) schválil aj Senát. Prezident ju podpísal v poslednej chvíli, keďže hrozilo, že už v týchto dňoch by si vláda nemohla požičiavať a nebola by schopná plniť si svoje finančné záväzky.

 

 

Schválený zákon umožňuje americkej vláde zvyšovať zadlženie až do konca marca 2017, čo znamená, že o probléme dlhového stropu sa opäť začne diskutovať až po prezidentských a kongresových voľbách, ktoré sa uskutočnia v novembri budúceho roka. Zároveň stanovuje rozsah federálnych výdavkov na najbližšie dva fiškálne roky (fiškálny rok sa v USA začína v októbri), pričom v rámci nich zmierňuje prísne výdavkové stropy. V najbližších dvoch fiškálnych rokoch bude môcť vláda zvýšiť výdavky o ďalších 80 miliárd USD (72,52 miliardy eur), ktoré sa rozdelia medzi armádu a domáce programy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies