Najstarší známy morský vták sa vrátil na atol Midway

NETKY.SK • 20 December 2022, 10:30 • 2 min
Najstarší známy morský vták sa vrátil na atol Midway

WASHINGTON - Samička albatrosa laysanského, ktorá je najstarším známym morským vtákom na svete, sa vrátila na svoje hniezdo na tichomorskom atole Midway. TASR o tom informuje podľa správy amerického Úradu pre životné prostredie (USFWS).

slovakia

left justify in out

Samičku s menom Wisdom (Múdrosť) biológovia prvýkrát identifikovali v roku 1956, keď ju počas hniezdenia okrúžkoval ornitológ Chandler Robbins. Jej dlhoročný druh Akeakamai (po havajsky "Milovník múdrosti") nepriletel, pričom sa neobjavil ani minulú hniezdnu sezónu. Samce albatrosov sa zvyčajne vracajú na hniezdo skôr ako ich partnerky. Posledné mláďa páru sa vyliahlo začiatkom roka 2021, keď mala Wisdom najmenej 70 rokov. Počas svojho života vychovala najmenej 30 potomkov, odhadol biológ Jonathan Plissner z prírodnej rezervácie na atole Midway. Vlani sa potvrdilo, že je aj babičkou – jedného z jej potomkov totiž biológovia spozorovali s vlastným mláďaťom.

 

img

 

Nový krúžok s číslom Z333 dostala Wisdom od ornitológa Robbinsa v roku 2002. "Chcem veriť, že za všetky tie roky sa Wisdom naučila vyhýbať sa väčšine nebezpečenstiev, ktoré hrozia morským vtákom," povedal Robbins pre magazín Living Bird krátko pred svojou smrťou v roku 2017. Pri ich prvom stretnutí Wisdom hniezdila na mieste dobre chránenom pred cunami, ale blízko nadzemných káblov a premávky. Keď ju po rokoch opäť krúžkoval, mala už hniezdo na bezpečnejšom mieste. "Albatrosy žijú veľmi dlho, ale Wisdom je ešte oveľa staršia ako ostatné vtáky," povedal minulý rok pre The New York Times ekológ zaoberajúci sa morskými vtákmi Richard Phillips. Druhý najstarší albatros, ktorého Phillips poznal, mal 61 rokov. Na sociálnych sieťach sa správa o tohtoročnom návrate Wisdom stretla s nadšením aj obdivom k jej úctyhodnému veku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies