Obama osobne zablahoželal Santosovi k Nobelovej cene mieru

NETKY.SK • 8 Október 2016, 13:48 • 2 min
Obama osobne zablahoželal Santosovi k Nobelovej cene mieru

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama sa v piatok večer rozprával s kolumbijským prezidentom Juanom Manuelom Santosom a zablahoželal mu k získaniu Nobelovej ceny mieru, ktorú dostal za prácu na ukončení najdlhšieho konfliktu na západnej pologuli.

slovakia

left justify in out

Oznámil to Biely dom prostredníctvom hovorcu Erica Schultza, ktorého dnes citovala tlačová agentúra AP.


Obama v rozhovore tiež zopakoval, že vláda Spojených štátov podporuje mierový proces v Kolumbii, keďže Santos sa stále snaží o pokračovanie národného dialógu a napredovanie mierových rokovaní s povstalcami z hnutia FARC (Revolučné ozbrojené sily Kolumbie).


Kolumbijskí voliči totiž v referende z nedele 2. októbra tesne odmietli mierovú dohodu podpísanú kolumbijskou vládou a povstalcami z FARC. Obama v piatok už skôr povedal, že hlasovanie v referende ukázalo, že treba urobiť ešte viac práce v tejto záležitosti.


USA dlhodobo výrazne podporujú kolumbijské mierové rozhovory s povstalcami z FARC a Obama zdôraznil, že Santos a kolumbijský ľud sa môžu naďalej spoliehať na Spojené štáty ako na partnera v tomto procese.


Americký prezident takisto uviedol, že nórsky Nobelov výbor v Osle "urobil správne rozhodnutie", keď Nobelovou cenou mieru ocenil v piatok práve kolumbijského prezidenta Santosa za jeho úsilie ukončiť občiansku vojnu, v ktorej zahynulo najmenej 220.000 Kolumbijčanov.


Podľa Obamu ocenenie vysiela posolstvo, že mier treba v tomto svete konfliktov podporovať a povzbudzovať. Obama dodal, že cena je tiež dôkazom Santosovho "neochvejného a odvážneho" líderstva počas celých tých rokov ťažkých rokovaní s kolumbijskými povstalcami, keď sa Santos pokúšal dosiahnuť dohodu zameranú na ukončenie 50 rokov trvajúceho ozbrojeného konfliktu v krajine.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies