Minister Wlachovský na konferencii Tatra Summit: Slovensko aj EÚ musia viac investovať do svojich vojenských, diplomatických či hospodárskych kapacít 

NETKY.SK • 7 Október 2023, 15:00 • 2 min
Minister Wlachovský na konferencii Tatra Summit: Slovensko aj EÚ musia viac investovať do svojich vojenských, diplomatických či hospodárskych kapacít  

Šéf slovenskej diplomacie sa vo svojom vystúpení zameral na súčasné geopolitické výzvy, zároveň zhodnotil dopady hlavných rizík vrátane regionálnych konfliktov, politických zmien či napätia v obchodných vzťahoch na ekonomický vývoj.

slovakia

left justify in out

Riziková energetická závislosť 

 

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský vystúpil siedmeho októbra 2023 na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách na medzinárodnej konferencii GLOBSEC Tatra Summit 2023.

Šéf slovenskej diplomacie sa vo svojom vystúpení zameral na súčasné geopolitické výzvy, ktorým čelí Slovensko ako člen Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (NATO). Zároveň zhodnotil dopady hlavných rizík vrátane regionálnych konfliktov, politických zmien či napätia v obchodných vzťahoch na ekonomický vývoj.


„Ruská vojna proti Ukrajine, vysoká inflácia i limitované verejné financie sú zdrojom znepokojenia aj pre trhy či ekonomickú stabilitu. Riešenie? Musíme viac investovať do budovania našich kapacít, a to vojenských, diplomatických aj hospodárskych. Európska únia potrebuje dať silný impulz a zvýšiť kapacity svojho obranného priemyslu. Musíme tiež venovať viac úsilia do vytvárania pevných partnerstiev s krajinami, s ktorými nás spájajú hodnoty slobody, demokracie i ochrany ľudských práv. A zároveň je čas aj na väčšiu aktivitu Únie pri realizácii našich stratégií, posilňovaní konkurencieschopnosti a strategickej autonómie,“ vyhlásil M. Wlachovský.


Doplnil, že pre Slovensko ako otvorenú a exportne orientovanú ekonomiku nie je iná alternatíva, než hľadanie podobne zmýšľajúcich partnerov a vytváranie strategických aliancií na multilaterálnom poli.

Vojna Ruska proti Ukrajine navyše naplno odhalila riziká, ktoré predstavuje energetická závislosť na jedinom dodávateľovi.

 

 Únia znížila závislosť na Rusku

 

„Vďaka európskej jednote však Únia výrazne znížila závislosť na Rusku, pokiaľ ide o dovoz energonosičov. Nedávne energetické šoky tiež urýchlili úsilie o dekarbonizáciu, čím sa Únia i Slovensko priblížili k vlastným klimatickým cieľom,“ pripomenul minister.


Na okraj konferencie GLOBSEC Tatra Summit 2023 minister M. Wlachovský rokoval s generálnym tajomníkom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathiasom Cormannom. Témou ich rozhovoru boli otázky rozširovania a globálnej váhy OECD, pričom Slovensko, podľa ministra, podporuje ambíciu zvýšiť svetovú relevanciu organizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: sme.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies