Obama: Deň-D rozhodol o osude slobody, vyhlasujem ho za národný pamätný deň

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 08:48 • 2 min
Obama: Deň-D rozhodol o osude slobody, vyhlasujem ho za národný pamätný deň

PARÍŽ- Prezident USA Barack Obama zverejnil vo štvrtok proklamáciu, v ktorej vyhlásil 6. jún 2014 za národný pamätný deň na Deň-D. A vyzval Američanov, aby si uctili tých, ktorí bojovali a zomreli za to, aby ostatní mohli byť slobodní.

slovakia

left justify in out

Vo svojom vyhlásení pripomenul vylodenie spojeneckých síl v Normandii za druhej svetovej vojny, 6. júna 1944 pred úsvitom, keď sa pripravovali na boj, ktorý rozhodol o osude slobody v 20. storočí. 
      

V Deň-D americké, britské a kanadské sily postupovali za veľkých strát cez nacistickú obranu. Tisíce ich prejavili nesobeckú oddanosť a ku koncu dňa bola zem, na ktorej zomreli, opäť slobodná, povedal podľa agentúry Associated Press Obama.
      

Po 70 rokoch vzdávame hold vojakom, ktorí ... svojou odvahou a obeťami zmenili kurz celého storočia. Dnes, keď pokračujeme v zápase o slobodu a univerzálne ľudské práva, načerpajme silu z okamihu, v ktorom slobodné národy porazili sily útlaku a dali svetu novú nádej, dodal Obama. 
      

Potom v súlade s právomocami, ktoré mu dala ústava, vyhlásil dnešný deň za národný pamätný deň na Deň-D. A vyzval Američanov, aby si ho pripomenuli aktivitami na počesť tých, ktorí bojovali a padli za našu slobodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies