Obama by mal do konca týždňa podpísať zákon sprísňujúci sankcie voči Rusku

NETKY.SK • 17 December 2014, 07:51 • 2 min
Obama by mal do konca týždňa podpísať zákon sprísňujúci sankcie voči Rusku

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama by mal do konca týždňa podpísať zákon zavádzajúci nové sankcie voči Rusku pre jeho aktivity na Ukrajine a poskytujúci vojenskú pomoc Kyjevu. Informoval o tom dnes prostredníctvom tlačového vyhlásenia Biely dom, napísala agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obama má podľa hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta stále v súvislosti so zákonom určité pochybnosti, verí však, že mu stále poskytuje flexibilitu, ktorú potrebuje, uviedla agentúra AP. Zákon na žiadosť Bieleho domu nestanovuje nové sankcie ako povinné a poskytuje Obamovi možnosť rozhodnúť, čo bude aktuálne v platnosti.
      

"Keďže zákon zachováva voľnosť prezidenta pri uskutočňovaní stratégie, má v pláne ho podpísať," spresnil Earnest na dennom tlačovom brífingu. Earnest očakáva, že právna norma nazvaná zákon o podpore slobody na Ukrajine bude podpísaná do konca tohto týždňa.
      

Americký Senát i Snemovňa reprezentantov minulý týždeň jednohlasne prijali návrh zákona o podpore slobody na Ukrajine, ktorý však ešte musí podpísať prezident Obama, aby nadobudol platnosť. Týmto krokom vyvinú USA väčší tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina.
      

Nový zákon umožní uvalenie ďalších sankcií na ruské zbrojárske firmy i investorov do technicky najmodernejších ropných projektov. Zákon tiež počíta s poskytnutím vojenskej podpory pre ukrajinskú vládu v Kyjeve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies