Maďarsko a Poľsko odmietajú podporiť dlhodobý rozpočet EÚ, lídri už hľadajú spôsob ako ich obísť

NETKY.SK • 20 November 2020, 06:25 • 2 min
Maďarsko a Poľsko odmietajú podporiť dlhodobý rozpočet EÚ, lídri už hľadajú spôsob ako ich obísť

BRUSEL - Vedúci predstavitelia Európskej únie sa naďalej snažia nájsť spôsob, ako vyriešiť diplomatické nezhody z Poľskom a Maďarskom, a priblížiť sa tak k schváleniu budúceho sedemročného rozpočtu Európskej únie a balíka pomoci v súvislosti s pandémiou koronavírusu v celkovej hodnote 1,8 bilióna eur.

slovakia

left justify in out

Dohoda o novom rozpočte a tzv. Ozdravnom fonde sa zdala byť na dobrej ceste k januárovému nadobudnutiu platnosti, kým sa proti snahám európskeho spločenstva nepostavili spomenuté štáty.

 

Maďarsko a Poľsko odmietajú pripravované pravidlá EÚ, podľa ktorých by mohla pozastaviť toky financií pre členské krajiny porušujúce princípy právneho štátu a hodnoty únie.

 

Pre porušovanie demokratických princípov môžu prísť o peniaze 
Plánovaný mechanizmus vyvolal tvrdý odpor vo Varšave a Budapešti. Tamojšie pravicové vlády sa stavajú proti nástroju, ktorý by Poľsku a Maďarsku mohol "odrezať" od európskych peňazí v prípade, ak budú pokračovať v politike, ktorú EK považuje za porušenie demokratických štandardov.

 

img

EÚ koncom septembra vo svojej správe o demokratických štandardoch naprieč blokom kritizovala Poľsko a Maďarsko. Vyzdvihla predovšetkým výrazné nedostatky v oblasti justície, boja proti korupcii a slobody médií.

 

Prečítajte si tiež: Nemecko vyzvalo Maďarsko a Poľsko, aby podporili dlhodobý rozpočet EÚ. Inak na to doplatia pandémiou najzasiahnutejšie krajiny

 

Otatné štáty sa stali rukojemníkmi
Poľský parlament vo štvrtok schválil rezolúciu, ktorá podporuje vládny plán vetovať rozpočet EÚ, ak bude obsahovať podmienku právneho štátu. Uznesenie bolo do značnej miery symbolické a jeho cieľom bolo posilniť pozíciu premiéra Mateusza Morawieckeho.

 

img

Francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune pohrozil, že ak sa Poľsko a Maďarsko budú držať svojich pozícií, všetky ostatné členské štáty by sa mohli pokúsiť nájsť cestu vpred bez nich.

 

Mohlo by vás zaujímať: Poľský minister vyzýva, aby Poliaci vetovali rozpočet EÚ. Podľa ľavičiarov minister argumentačne klame

 

"Ako posledná možnosť by bolo to, že by sme hľadali spôsoby, ako sa pohnúť ďalej bez týchto krajín. Európa nemôže byť rukojemníkom určitého počtu vlád, ktoré nechcú napredovať," uviedol Beaune.

 

img

Podľa belgického politika Guya Verhofstadta by v prípade neústupčivého postoja Poľska a Maďarska mohol byť ozdravný fond EÚ napokon iba za účasti 25 členských krajín a podporoval by projekty na oživenie ekonomiky pandémiou zasiahnutých štátoch, ktoré uplatňujú požadované kritériá vrátane mechanizmu právneho štátu.

 

Prečítajte si tiež: Vyjednávači Rady EÚ a europarlamentu sa dohodli na dlhodobom rozpočte. Peniaze pôjdu na pomoc občanom, ktorých zasiahla pandémia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies