Obaja prezidentskí kandidáti Rakúska rátajú s odkladom volieb pre chybné obálky

NETKY.SK • 10 September 2016, 17:35 • 2 min
Obaja prezidentskí kandidáti Rakúska rátajú s odkladom volieb pre chybné obálky

VIEDEŇ - Obaja kandidáti, ktorí sa stretnú v opakovanom druhom kole prezidentských volieb v Rakúsku, momentálne rátajú s tým, že hlasovanie naplánované na 2. októbra bude nutné odložiť vzhľadom na problémy s hlasovacími obálkami.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom dnes agentúra APA a DPA.

 

Bývalý predseda rakúskej strany Zelených Alexander Van der Bellen, ktorý kandiduje na prezidenta ako nezávislý, sa vyjadril na dnešnej tlačovej konferencii, že pochybuje o "udržateľnosti" stanoveného termínu a dúfa, že voľby napriek odkladu uskutočnia ešte tento rok.

 

Kandidát pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer ešte v piatok odkázal prostredníctvom siete Facebook svojim priaznivcom, aby neboli "skleslí kvôli novému termínu volieb". Počas dnešného otvorenia kampane v meste Wells vyslovil podozrenie, že za odkladom hlasovania môžu stáť politické záujmy.

 

Skeptický ohľadne možnosti dodržať termín opakovaných volieb tak, aby nemohli byť napadnuté, je aj rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka. O postupe v danej záležitosti má informovať na tlačovej konferencii v pondelok dopoludnia, pričom minister v úrade spolkového kancelára Thomas Drozda očakáva, že jeho kolega oznámi posunutie hlasovania.

 

Rakúske ministerstvo vnútra už pred niekoľkými dňami potvrdilo, že nekvalitné hlasovacie obálky, ktoré sa odlepujú, môžu spôsobiť vyhlásenie časti hlasov odovzdaných poštou za neplatné, čo by opäť spochybnilo dôveryhodnosť volieb. "Lepidlové krízy sa môžu objaviť kdekoľvek. My túto krízu zvládneme," komentoval túto záležitosť Van der Bellen a dodal, že "je niečo šarmantné na tom, prekonať americký volebný súboj aspoň dĺžkou".

 

Rakúsky ústavný súd začiatkom júla oznámil, že vyhovel žalobe FPÖ proti výsledkom druhého kola prezidentských volieb z 22. mája, v ktorom Hofer tesne prehral v súboji s Van der Bellenom. Potvrdili sa totiž tvrdenia FPÖ, že došlo k porušeniu predpisov pri sčítavaní hlasov odovzdaných poštou, a to nielen v ojedinelých prípadoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies