Obaja holandskí polárnici sa zrejme utopili, telo jedného z nich našli

NETKY.SK • 9 Máj 2015, 13:58 • 2 min
Obaja holandskí polárnici sa zrejme utopili, telo jedného z nich našli

AMSTERDAM - Mŕtve telo jedného z dvojice holandských bádateľov, ktorí boli nezvestní od konca apríla na severe Kanady, našla jednotka tamojších záchranárov.

slovakia

left justify in out

Druhý z mužov zostáva nezvestný, pátranie po ňom však zastavili s ohľadom na vysokú mieru ohrozenia potenciálnych účastníkov takejto operácie v súvislosti s kvalitou ľadu v oblasti.

 

Informáciu priniesla dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na správu kanadskej polície a webový portál organizácie Cold Facts, venujúcej sa vedeckému výskumu na oboch póloch Zeme. Zameriava sa na odoberanie vzoriek ľadu a snehu. Podľa spomínaných zdrojov sa telo jedného z hľadaných polárnikov podarilo nájsť asi 200 km severne od mesta Resolute.

 

Skúsení polárnici Marc Cornelissen (46) a Philip de Roo (30) vyslali v stredu 29. apríla SOS signál. V krátkom čase bol do oblasti vyslaný vrtuľník, ktorého pilot však oznámil, že na ľade videl iba psa nezvestných bádateľov, ale žiadne stopy po nich samotných. Dvojica mala namierené na lyžiach k severnému pólu, avšak už čoskoro po spomínanom incidente sa vynorili obavy, že sa po prelomení ľadu zrejme utopila. V danej oblasti bolo v inkriminovanom čase teplo a ľady sa roztápali.

 

Psa, ktorý vydržal na mieste predpokladaného incidentu až do jeho záchrany, sa posádke jedného z vrtuľníkov podarilo dostať do bezpečia v druhý májový deň. O päť dní neskôr sa našlo bezduché telo jedného z polárnikov, ktorého identitu však predbežne nezverejnili.

 

Polícia predpokladá, že sa ľad prelomil pod jedným z dvojice a druhý z bádateľov prišiel o život pri snahe zachrániť kolegu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies