Ruský Gazprom obmedzil tranzit plynu do veľkých európskych skladovacích zariadení

NETKY.SK • 2 August 2021, 13:27 • 2 min
Ruský Gazprom obmedzil tranzit plynu do veľkých európskych skladovacích zariadení

MOSKVA – Gazprom od konca júla znížil objemy dodávky plynu do veľkých podzemných zásobníkov v Európe. Svedčia o tom údaje portálu Gas Infrastructure Europe.

slovakia

left justify in out

Tranzit bol obmedzený do skladovacích zariadení Haidach v Rakúsku, Rehden v Nemecku a Bergermeer v Holandsku. Všetky používa spoločnosť Gazprom. Súčasne, spravidla cez víkendy, sa dopyt z priemyslu znižuje, a preto sa uvoľňujú zdroje pre skladovanie.

 

img

 

Prečítajte si: Washington a Berlín chcú v rámci dohody o plynovode Nord Stream 2 podporiť Ukrajinu a Poľsko

 

Predtým odznela informácia, že Gazprom sa rozhodol nezarezervovať na august dodatočné kapacity na tranzit paliva do Európy cez Ukrajinu. S prihliadnutím na už nainštalované kapacity v júli spoločnosť prečerpávala 124 miliónov kubických metrov plynu denne, rovnaký objem bol naplánovaný na august.

 

img

 

Medzitým, kvôli oprávam plynovodov Yamal-Europe a Nord Streem-1, dodávky plynu do EÚ mierne poklesli a v európskych podzemných zásobníkoch sa objavil nedostatok zásob, čo viedlo k zvýšeniu cien na ich trhu s plynom.

 

Možno vás zaujme: Medzinárodné ekonomické fórum sa skončilo. Putin prezradil podrobnosti o Nord Stream 2

 

Gazprom je pripravený pokračovať v tranzite plynu cez Ukrajinu po roku 2024 na základe ekonomickej uskutočniteľnosti a stavu GTS, povedal Alexej Miller, predseda predstavenstva spoločnosti. Navyše dodal, že v prípade potreby môže ruská strana zvýšiť dodávky.

 

„Otázky nových objemov nákupov plynu z Ruska na tranzit cez územie Ukrajiny by mali byť vyriešené za trhových podmienok a za trhové ceny. Pokiaľ ide o objem nových nákupov ruského plynu cez ukrajinskú trasu, celkovo nad rámec súčasných tranzitných povinností, je Gazprom pripravený zvýšiť objem tranzitu cez Ukrajinu.“

 

Nord Stream-2 je takmer dokončený plynovod z Ruska do Nemecka s celkovou kapacitou 55 miliárd kubických metrov plynu ročne. Aktívne proti nemu vystupujú Spojené štáty, ktoré majú záujem propagovať svoj LNG v krajinách EÚ, na Ukrajine a v Poľsku, ktoré projekt označujú za politický. Washington uložil sankcie štyrikrát v snahe brániť jeho realizácii, ale výstavba dosiahla konečnú fázu a mala by byť dokončená do konca leta.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona