Česká charita a Človek v ohrození vyhlásili zbierky na pomoc Turecku a Sýrii

NETKY.SK • 6 Február 2023, 16:30 • 2 min
Česká charita a Človek v ohrození vyhlásili zbierky na pomoc Turecku a Sýrii

PRAHA - Charita Česká republika a humanitárna organizácia Člověk v tísni vyhlásili v pondelok zbierky na pomoc ľuďom zasiahnutým zemetrasením v Turecku a Sýrii. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

slovakia

left justify in out

"Charita Česká republika uvoľnila z krízového fondu 300.000 korún (viac než 12.500 eur) a vyhlásila zbierku na pomoc zasiahnutým ľuďom. Naši kolegovia z Charity Turecko pomáhajú priamo na mieste," informovala na svojej webovej stránke Charita ČR. Peniaze použije na zaistenie základných potrieb, ako sú voda, potraviny, hygienické potreby, prístrešie či zdravotná a psychologická pomoc. Následne aj na pomoc pri obnove zasiahnutého územia, spresnili vo vyhlásenej zbierke.

 

Peniaze začala vyberať aj humanitárna organizácia Člověk v tísni, ktorá o tom informovala na sociálnej sieti Twitter. "Práve sme uvoľnili jeden milión korún (takmer 42.000 eur) z nášho Klubu priateľov a vyhlasujeme SOS zbierku na pomoc ľuďom zasiahnutým ničivým zemetrasením v Turecku a v severnej Sýrii," napísala na sociálnej sieti. Česko poskytne Turecku pomoc aj prostredníctvom špeciálneho záchranného 68-členného tímu USAR. Okrem hasičov ho tvoria aj lekári a kynológovia, ktorí pomôžu pri pátraní v sutinách. Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci na pondelok oblasť na juhovýchode Turecka blízko hraníc so Sýriou. Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep. Otrasy bolo cítiť od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus až po pásmo Gazy a egyptskú Káhiru. Vyžiadalo si viac než 1200 obetí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies