O investičných stimuloch nebude rozhodovať vláda

NETKY.SK • 30 Október 2014, 11:57 • 2 min
O investičných stimuloch nebude rozhodovať vláda

BRATISLAVA - Vláda nebude rozhodovať o investičných stimuloch. Parlament dnes zamietol novelu zákona o investičnej pomoci, ktorou opozičná SaS chcela nastoliť stav, aby o investičných stimuloch znova rozhodovala bez výnimky vláda.

slovakia

left justify in out

"Vrátime sa teda do stavu, ktorý platil do 1. mája tohto roku," povedal predseda SaS Richard Sulík. SaS avizovala, že ak Smer-SD návrh zamietne, strana pripraví ústavnú sťažnosť. "Veríme, že sa v parlamente nájde dostatok poslancov, ktorí si rovnako ako my myslia, že aj o daňových úľavách pri investíciách nad 200 miliónov eur má rozhodovať vláda,“ dodal pri predstavovaní návrhu Sulík. Podľa neho udeľovanie daňových úľav v desiatkach miliónov eur zapadá do kompetencií vlády a nie je možné túto zodpovednosť preniesť obyčajným zákonom na ministra hospodárstva alebo ministra dopravy. 

 

Poslanci za Smer-SD na jar tohto roku prijali zmenu v zákone o investičnej pomoci, ktorá umožnila schvaľovať stimuly pri veľkých investíciách aj samotným ministrom, prostredníctvom nepriamej novely, konkrétne cez zákon o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru cez internet. "Už len tento fakt, že sa takáto významná vec schválila v rámci rokovania o úplne inom zákone, stojí na ústavné preskúmanie. Z politického hľadiska to bola typická práca lobistov, operujúcich v rámci Smeru, aby sa daňové úľavy poskytovali čo najďalej od kontroly médií a verejnosti. Minister financií nemôže byť mimo procesu udeľovania investičných stimulov, ktoré majú priamy dopad na verejné financie. Dnešný stav je absurdný," konštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies