O čom píšu španielske noviny: Amerika je chorá (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 19 Marec 2024, 06:45 • 2 min
O čom píšu španielske noviny: Amerika je chorá (komentár Iva Samsona)

El País, ako jedny z najfrekventovanejších novín v Španielsku (okrem Katalánska a možno Baskicka) priniesli pre španielsky gramotným pre hŕstku nešpanielsky negramotných Európanov, ktorí ešte čítajú po španielsky, najnovšie správy o antisionistických, antisemitských a antisemitských výtržnostiach na jednej z najznámejších univerzitách USA. Na samotnej Kolumbijskej univerzite v New Yorku.

slovakia

left justify in out

Na „Columbia University“ (New York City) dostávajú vzdelanie mnohí významní štátni (federálni aj iní) úradníci, zamestnanci a zamestnanci dôležitých firiem. Vychovala kvantá antikomunistov, ale aj demokratov a islamistov. Nie je to zrovna Harvard alebo Princeton, ale značka tejto univerzity znie: mnohoetnická, politicky a nábožensky tolerantná, prístupná všetkým „akceptovateľným“ názorom. Iste, s priamočiarym rasizmom, triednou nenávisťou alebo nacizmom tam veľmi nepochodíte, na túto kvalifikáciu máte kopu iných amerických univerzít.

 

Hillary Clintonová to zažila na vlastnej koži, ale je to profesionálka

Bývalá nominovaná kandidátka na prezidentský úrad (za Demokratickú stranu), Hillary Clintonová pri prednáške na Kolumbijskej univerzite dominovala, ale študentov si získala. Clintonová sa nikdy netajila tým, že bojuje proti násiliu na ženách (škoda, že nie aj na mužoch) a je sionistka. Zažila preto počas tejto prednášky útoky (nie akademickej diskusie). Zatiaľ nie fyzické, proti takým má poruke „bodyguardov“, ale doslovne (preložené z El País): „Hillary Diane Rodham Clintonvá, ste zodpovedná za utrpenie ľudu v Líbyi, Iraku, Libanone, v Palestíne“. O utrpení „ľudu“ v Izraeli, Jemene, Sudáne alebo v Somálsku tam zatiaľ nepadlo ani slovo, ale to všetko príde. Možno sa dostane na pretras aj utrpenie ľudu v raji slovenských milionárov v Spojených Arabských Emirátoch, až im tam dôjdu dividendy z ropy. Ale to ešte zopár rokov potrvá.
 
Na výkriky zo študentského publika odpovedala skôr s úškrnom: „Tak to moje plné meno je to jediné, v čom máte pravdu“.
 
Iná účastníčka prednášky na Clintonovú začala pokrikovať, že ja na vine zo spáchania z vojnových zločinov. To nezabudla na časy, keď „Hillary“ slúžila ako ministerka zahraničných vecí (po slovensky vyjadrené) v administratíve (po slovensky vo vláde) amerického prezidenta.
 
Po týchto a podobných prejavoch spravodlivosti sa zo strany priaznivcov hnutia Hamas (v USA klasifikované ako teroristická organizácia) spustil chorál skandovania „slobodná Palestína“ a nie, ako by ste sa mohli unáhlene domnievať „prepustite židovských rukojemníkov“. Nič také kacírske nehrozilo, ste v Amerike. Predstava, že na by sa na Lomonosovovovej univerzite (kde som mal tú česť vystupovať) v Moskve sa z prostredia študentov zo Strednej Ázie alebo Severného Kaukazu ozvú výkriky „Slobodu Čečensku“ alebo „Slobodu Dagestanu“, sú scestné. Ste v Rusku. Takí študenti by už nikdy nedoštudovali, ak by vôbec v Moske prežili.

Ženy na čele svetovej superveľmoci

Z tých superveľmocí zostáva už iba  USA. Jedna sa k tomuto statusu naliehavo ponáhľa (Čína, tá ľudová, Taiwan už také veľké šance neprechováva), iná už stráca pôdu pod nohami. V žiadnej z nich ale vláda ´Amazoniek“ nehrozí. Najbližšie k tomu mala kedysi práve Hillary Diane Rodham Clintonová, ale tá zastupovala tú druhú z dominujúcich strán. S Nikki Halayovou, ako hlavnou vyzývateľkou bývalého prezidenta Donalda Trumpa to veľmi nádejne nevyzerá. Aj ona je presvedčená sionistka, ale s Trumpom sú obaja zástupcovia Republikánskej strany a táto žena veľmi neboduje, najmä zo smeru USA východ – USA stred. Na pacifickom pobreží to už môže byť o niečo inak, ale to iba v Kalifornii, aj keď práve toto je raj demokratov. Istý Ronald Reagan bol výnimkou, (on bol pôvodne tiež „Dem“ - demokrat, ale dezertoval k „Reps“ - republikáni) .



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: Gallup News (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies