WHO je ešte opatrné vo vyhláseniach, že COVID-19 nepochádza z laboratória

NETKY.SK • 15 Júl 2021, 20:27 • 2 min
WHO je ešte opatrné vo vyhláseniach, že COVID-19 nepochádza z laboratória

BERLÍN - Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pripustil, že vylúčenie možnej spojitosti medzi pandémiou COVID-19 a únikom z laboratória, bolo predčasné.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak vo štvrtok a zároveň vyzval Čínu, aby bola transparentná. Prvé prípady nákazy novým koronavírusom u ľudí identifikovali v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan.

 

Neznáme pľúcne ochorenie si vyžiadalo prvú obeť

 

Laboratórium vo Wu-chane odmieta tvrdenie, že odtiaľ unikol koronavírus


Medzinárodný tím, ktorý tento rok vycestoval do Číny s cieľom vyšetriť zdroj pandémie, mal podľa jeho slov problémy dostať sa k potrebným neupraveným dátam. WHO preto podľa neho žiada Čínu, aby "bola transparentná, otvorená a spolupracovala, najmä v súvislosti s informáciami a neupravenými dátami", o ktoré žiadali už v počiatočných dňoch pandémie.

 

img

 

Medzinárodný tím odborníkov dorazil do ohniska nákazy. Vo Wu-chane preveria pôvod vírusu

 

Tím, ktorý v Číne prešetroval pôvod pandémie koronavírusu, dokončil svoju misiu


Novinárom tiež povedal, že sa objavil "predčasný tlak" na vylúčenie teórie, že vírus mohol uniknúť z čínskeho vládneho laboratória vo Wu-chane. V marci pritom samotné WHO zverejnilo správu, v ktorej konštatovalo, že laboratórny únik je "extrémne nepravdepodobný".

 

Unikol nebezpečný vírus z laboratória v meste Wu-chan?


"Ja sám som bol laboratórny technik. Som imunológ a pracoval som v laboratóriu. Nehody v laboratóriách sa stávajú," skonštatoval Tedros a dodal, že "je to bežné".

Teória, že pandémia sa mohla nejakým spôsobom začať v laboratóriu a možno i s upraveným vírusom, nabrala v posledných mesiacoch na intenzite, najmä po tom, ako americký prezident Joe Biden v máji nariadil preskúmanie materiálov tajných služieb.

 

img


Čína to rázne odmietla s tým, že pokusy spojiť pôvod pandémie s laboratóriom, sú politicky motivované a zároveň naznačila, že vírus môže pochádzať zo zahraničia. Na jarnom stretnutí ministrov zdravotníctva dokonca Čína konštatovala, že budúce pátranie po pôvode COVID-19 by malo pokračovať v iných krajinách.

 

V USA vypustili pochybný článok, hrajú proti nemu aj udalosti vo svete

 

V Amerike boli ľudia nakazení mesiace pred vypuknutím COVID-19 v Číne


Väčšina vedcov predpokladá, že koronavírus pochádza od netopierov, no presný spôsob, ako prvý raz preskočil na ľudí, nie je jasný - či už to bolo prostredníctvom nejakého medzihostiteľa alebo inak. Presné určenie prirodzeného pôvodu takéhoto vírusu však zvyčajne trvá aj niekoľko desaťročí.

 

img


Podľa Tedrosa je pre určenie toho, či pandémia má nejakú súvislosť s laboratóriom, "dôležité skontrolovať, čo sa stalo, najmä v našich laboratóriách".

 

"Potrebujeme informácie, priame informácie o situácii v tomto laboratóriu pred pandémiou i na jej začiatku," skonštatoval šéf WHO s tým, že keď budú mať k dispozícii úplné informácie, budú môcť vylúčiť súvislosť s laboratóriom a preto je spolupráca Číny kľúčová.


V priebehu pandémie však Tedros opakovane chválil Čínu za rýchlosť a transparentnosť, napriek tomu, že iní predstavitelia WHO sa sťažovali na zahmlievanie zo strany čínskych kolegov. Viacerí odborníci na verejné zdravie tiež vyzývali na nezávislé vyšetrovanie s tým, že WHO na to nemá politický vplyv a za viac ako rok nedokázala od Číňanov získať potrebné údaje.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona