Čína varuje Ameriku: „ Ak urobíte toto, očakávajte vojenský zásah!"

NETKY.SK • 27 Júl 2022, 14:23 • 2 min
Čína varuje Ameriku: „ Ak urobíte toto, očakávajte vojenský zásah!"

PEKING - Čína opäť upozornila, že ak predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov navštívi Taiwan, jej lietadlo môže byť zostrelené.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty budú podľa Číny „niesť všetku zodpovednosť" za prípadnú návštevu predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwane. 

 

Potenciálna návšteva Pelosiovej na Taiwane má byť zároveň hlavnou témou telefonátu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga so šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom. Rozhovor sa má podľa agentúry Reuters uskutočniť zajtra. 


„Sme rozhodne proti návšteve predsedníčky parlamentu Pelosiovej na Taiwane," povedal Čao. Dodal, že ak bude Washington toto rozhodnutie Pekingu spochybňovať, ponesie všetku zodpovednosť.

 

Z domova: Ako to bude ďalej s pandemickými opatreniami? Odpovedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský

 

img


Pelosiová údajne zvažuje návštevu Taiwanu v auguste. Britský denník Financial Times (FT) píše, že pre Čínu je to obzvlášť citlivé obdobie, keďže 1. augusta oslavuje výročie založenia Ľudovej oslobodzovacej armády a taktiež sa v auguste bude konať výročné zasadnutie vedenia komunistickej strany.

Podľa FT by mohla čínska armáda vyslať proti Pelosiovej lietadlu stíhačky a zabrániť jej tak pristáť na Taiwane. Biely dom vyhodnocuje, či ide zo strany Číny o skutočné hrozby, alebo iba o blaf s cieľom odradiť predsedníčku americkej Snemovne reprezentantov od plánovanej návštevy.

 

Prečítajte si aj: Eduard Heger: Najlacnejšia je energia, ktorá sa nikdy nespotrebuje, preto sa z dnešnej dohody o znížení dodávok teším

 

img


Samotná Pelosiová zatiaľ plány navštíviť Taiwan nepotvrdila. Nevyjadrila sa ani k tomu, či v dôsledku čínskych hrozieb zvažuje túto cestu zrušiť. Šéf Bieleho domu minulý týždeň predstaviteľom americkej armády povedal, že takáto návšteva v súčasnosti podľa neho nie je dobrým nápadom.

 

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a nevylučuje ani použitie vojenskej sily voči tomuto fakticky nezávislému ostrovu. Tchaj-pej však dlhodobo tvrdí, že svoju slobodu, demokraciu a bezpečnosť je odhodlaný si pevne brániť.

 

Zo sveta: Európska únia sa dohodla, takto to bude cez zimu s plynom! Čo odkazujú Putinovi?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies