Ny východe Ukrajiny pokračujú boje: Zahynulo ďalších deväť vojakov

NETKY.SK • 9 Február 2015, 10:57 • 2 min
Ny východe Ukrajiny pokračujú boje: Zahynulo ďalších deväť vojakov

KYJEV - Behom posledných 24 hodín zahynulo 9 ukrajinských vojakov a ďalších 26 bolo zranených v bojoch s ruskými separatistami vo východných častiach krajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Uviedol to v pondelok kyjevský armádny hovorca Vjačeslav Selezňov. Zároveň dodal, že na ukrajinské vládne jednotky podnikli proruskí povstalci už asi 100 samostatných útokov. Ukrajinská armáda uvádza, že najintenzívnejšie boje prebiehajú severovýchodne od mesta Doneck v blízkosti mesta Debaľceve, strategickom železničnom a dopravnom uzle spájajúcom oba separatistické regióny na východe.

 

 

 

 

Regionálny policajný veliteľ Vjačeslav Abroskin doplnil, že v nedeľu pri ostreľovaní v mestách Debaľceve a Avdijvka zahynulo 7 civilistov.

 

Debaľceve malo pred konfliktom asi 25 000 obyvateľov. V meste však po začatí prudkých bojov zostalo len asi 3000 ľudí, ostatní boli evakuovaní prevažne do vládou kontrolovaného mesta Slaviansk. 

 

Lídri Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska sa v stredu stretnú v bieloruskom Minsku, aby pokračovali v rokovaniach o vyriešení krízy na Ukrajine. Cieľom nového mierového plánu, ktorého detaily zatiaľ nie sú známe, je oživiť septembrovú dohodu o prímerí podpísanú v bieloruskom Minsku, ktorá predpokladá napríklad aj vznik demilitarizovanej zóny. Hollande iniciatívu v sobotu označil za "jednu z posledných šancí" pre Ukrajinu a v prípade neúspechu varoval pred pokračovaním vojny. Merkelová zopakovala, že si nie je istá, či plán uspeje, podľa nej však "stojí za pokus". Konflikt na východe Ukrajiny si už celkovo vyžiadal viac než 5 000 obetí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies