Novým prezidentom Burkina Faso je expremiér Roch Marc Christian Kaboré

NETKY.SK • 1 December 2015, 07:25 • 2 min
Novým prezidentom Burkina Faso je expremiér Roch Marc Christian Kaboré

OUAGADOUGOU - Bývalý premiér Roch Marc Christian Kaboré bude novým prezidentom západoafrického štátu Burkina Faso.

slovakia

left justify in out

Oznámila to v noci nadnes agentúra Reuters s odvolaním sa na volebnú komisiu. Z predbežných výsledkov vyplýva, že Kaboré získal 53,5 percenta hlasov. Porazil tým exministra financií Zéphirina Diabrého, ktorý dostal 29,7 percenta hlasov, ako aj 12 ďalších kandidátov. Volebná účasť dosiahla okolo 60 percent.


Kaboré sa tak stane nástupcom prezidenta Blaisa Compaorého, ktorý po 27 rokoch pri moci odstúpil vlani v októbri po protestoch podporovaných armádou. Burkina Faso sa odvtedy snaží o opätovné nastolenie demokracie. Prispieť by k tomu mali práve prezidentské voľby, ktoré boli pôvodne stanovené na 11. októbra.


Krehký mierový proces v krajine však narušil septembrový puč. Počas neho prevzala moc prezidentská garda a ako rukojemníci boli držaní dočasný prezident Michel Kafando i premiér. Vďaka medzinárodnému nátlaku a ľudovým protestom sa však už po týždni vrátila dočasná vláda k moci.

 

Zvolenie Kaborého predstavuje kľúčový moment pre Burkinu Faso, ktorej lídri sa dostali k moci od získania nezávislosti od Francúzska v roku 1960 väčšinou prostredníctvom násilných prevratov. Inak to nebolo ani v prípade Compaorého; ten síce vyhral štyri voľby, ale všetky boli sporné.


Kaboré bol za vlády Compaorého aj predsedom Národného zhromaždenia, ale začiatkom minulého roka medzi nimi došlo k rozkolu a založil si vlastnú stranu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies