Novým predsedom britskej strany Liberálni demokrati sa stal Tim Farron

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 00:26 • 2 min
Novým predsedom britskej strany Liberálni demokrati sa stal Tim Farron

LONDÝN - Členovia britskej stredoľavej strany Liberálni demokrati zvolili dnes Tima Farrona za nového straníckeho predsedu. Farron je jedným z ôsmich poslancov strany, ktorí sa udržali v britskom zákonodarnom zbore po jej májovom volebnom neúspechu, napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Farron získal 19.137 straníckych hlasov, pričom jeho hlavného súpera Normana Lamba podporilo 14.760 členov, oznámila strana prostredníctvom tlačového vyhlásenia.

 

Na Farrona čaká podľa AP neľahká úloha, a síce postaviť na nohy a prebudovať zdecimovanú a demoralizovanú stranu.

 

Liberálni demokrati boli menším koaličným spojencom vo vláde vedenej konzervatívcami v rokoch 2010-2015. Priaznivcov stratili v dôsledku podpory opatrení, ktoré pôvodne odmietali, medzi inými tiež zvyšovania školného.

 

Britskí voliči v parlamentných voľbách 7. mája zvolili do parlamentu len osem poslancov Liberálnych demokratov.

 

Strana si tým oproti predchádzajúcemu volebnému obdobiu, keď mala 56 mandátov, výrazne pohoršila. Väčšina známych poslancov tak prišla o svoje kreslá v parlamente. V dôsledku volebného debakla odstúpil z postu predsedu strany a bývalý podpredseda vlády Nick Clegg.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies