Nový zástupca NATO je už známy, medzi kandidátmi bol aj šéf slovenskej diplomacie

NETKY.SK • 17 Júl 2019, 15:58 • 2 min
Nový zástupca NATO je už známy, medzi kandidátmi bol aj šéf slovenskej diplomacie

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas dnešných hodín potvrdil, že post jeho zástupcu bude pridelený bývalému šéfovi rumunskej diplomacie.

slovakia

left justify in out

V oficiálnom komuniké Aliancie sa píše, že 61-ročný Mircea Geoana v tejto funkcii nahradí Američanku Rose Gottemoellerovú, ktorá do nej nastúpila v októbri 2016. Geoana v nej začne pôsobiť v polovici októbra tohto roku.

 

img

 

"S radosťou oznamujem vymenovanie Mirceu Geoanu za ďalšieho námestníka generálneho tajomníka. Je vytrvalým zástancom transatlantických väzieb a do tejto funkcie prinesie svoje dlhoročné skúsenosti ako štátnik a diplomat. Stane sa prvým Rumunom, ktorý bude zastávať túto funkciu," uviedol vo vyhlásení Stoltenberg.

 

img

 

Niektoré slovenské médiá v júni avizovali, že o túto funkciu má záujem aj minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Stoltenberg počas oficiálnej návštevy prezidentky SR Zuzany Čaputovej v bruselskom sídle Aliancie dňa 25. júna vyjadril aj Lajčákove šance na obsadenie tejto funkcie. Odpovedal, že "v hre je viacero kandidátov a pôjde o výberový proces založený na zásluhách."

 

img

 

Šéf NATO sa pri tejto príležitosti poďakoval Rose Gottemoellerovej za jej diplomatické zručnosti a odborné znalosti v oblasti medzinárodnej bezpečnostnej politiky, ktoré boli neoceniteľné, pretože Alianciu sa stále prispôsobuje nepredvídateľnému bezpečnostnému prostrediu.

 

 

Geoana je zakladateľom a predsedom Inštitútu Aspen Rumunsko. V doterajšej kariére pôsobil ako predseda rumunského senátu, minister zahraničných vecí a tiež veľvyslanec Rumunska v Spojených štátoch. Bol aj predsedom rumunskej Sociálnodemokratickej strany (PSD), za ktorú v roku 2009 kandidoval na úrad prezidenta.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona