Scifi veľkofilm Duna prišiel do kín, je stvorený pre veľké plátno!

NETKY.SK • 23 Október 2021, 09:51 • 2 min
Scifi veľkofilm Duna prišiel do kín, je stvorený pre veľké plátno!

Adaptácia kultovej knižnej predlohy, skvelé herecké obsadenie a režisérsky vizionár, pre ktorého bol projekt srdcovkou. Vesmírny epos Duna má všetky predpoklady na úspech. Ohlasy zo zahraničia, osemminútový potlesk z benátskeho festivalu, ale aj nadšenie zo slovenských premiér naznačujú, že sa na veľkom plátne a s prvotriednym zvukom môžeme tešiť na unikátny zážitok. Dlhoočakávaná filmová novinka úspešného tvorcu Denisa Villeneuvea je stvorená na veľké plátna kín.

slovakia

left justify in out

Film rozpráva o mocenských bojoch vnútri galaktického impéria. Púštna planéta Arrakis je zdrojom vzácneho korenia, ktoré poskytuje človeku nevídané psychické schopnosti a odomyká jeho plný potenciál. Paul Atreides, hlavný hrdina epického príbehu, je synom rodu, ktorému bola zverená správa nad planétou. Keď na ňu cestuje, ešte netuší, že ho čaká osud, aký si nevie celkom predstaviť. Svoju úlohu v ňom zohrá aj tajomné dievča, ktoré sa mu zjavuje v snoch. Na obzore je však konflikt, ktorý môže všetkých stáť to najcennejšie. Skúsený režisér Denis Villeneuve dokázal svoje majstrovstvo už vo filmoch Unesené, Prvý kontakt či Blade Runner 2049. Villeneuve – spoluautor scenára, režisér a producent Duny objavil román Franka Herberta, ktorý skúma vzťah ľudstva k prírode, už ako tínedžer, keď ešte rozmýšľal, či sa stane filmárom alebo biológom. 

 

img

 

„Túto knihu som objavil už v mladosti. Pamätám si, ako ma úplne pohltila jej poézia, to, čo sa v nej píše o prírode. Hlavnou postavou Duny je príroda. Vtedy som ešte študoval vedu. Myslel som si, že sa stanem buď filmárom, alebo biológom. Spôsob, akým Frank Herbert vo svojej knihe pristupoval k ekológii, bol pre mňa úplne nový, široký a silný,“ tvrdí režisér Denis Villeneuve.

 

Najnovšiu snímku obsadil režisér zvučnými menami. Ikonického hlavného protagonistu si zahral Timothée Chalamet známy z filmov Interstellar či Daj mi tvoje meno.

 

img

 

„Bolo vzrušujúce pracovať na niečom, čo sa prelína do veľkého pocitu, do univerza, ktoré v literárnej komunite požíva obrovský rešpekt. Je to taká americká fikcia na štýl Hviezdnych vojen. Bola to príležitosť zahrať si niekoho strateného a už v mladom veku rozpolteného, ale zároveň s mesiášskymi sklonmi,“ prezradil Timothée Chalamet.

 

Vo veľkofilme hviezdi mladá herečka Zendaya, ktorá si už zahrala vo filmoch Spider-Man: Návrat domov či Eufória.

 

„Sci-fi ma vždy veľmi zaujímalo. Na doslovnom úniku do iného sveta je niečo veľmi zábavné,“ vraví Zendaya. Mladá herečka našla vo Fremenoch, národe, ku ktorému Chani patrí a ktorý obýva planétu Arrakis, inšpirujúcu ideológiu. 

 

„Denis dal jasne najavo, že pre Fremenov neexistuje rozdiel medzi mužom a ženou. Bojujú a bijú sa rovnako. Považujú sa za rovnocenných bojovníkov. Preto má moja postava v sebe nespochybniteľnú silu. Ak chce byť súčasťou svorky, byť ňou akceptovaná, musí byť veľmi silná.“

 

img

 

Villeneuve, v súlade so svojimi sklonmi k veľkoleposti, obklopil oboch mladých hrdinov hereckými osobnosťami s hviezdnou aurou –. Oscar Isaac, Jason Momoa, StellanSkarsgård, Rebecca Fergusonová,Josh Brolin, Dave Bautista a Javier Bardem pomáhajú vyplniť svet, ktorý nám pripadá cudzí aj známy, nekonečný a blízky. Mnohí z hercov boli dlhoročnými fanúšikmi knihy, ale spoločným menovateľom všetkých bola túžba pracovať pred Villeneuvovou kamerou. Špičkovým tímom sa režisér obklopil aj za kamerou. Tú má na svedomí kameraman  Greig Fraser, ktorý sa podieľal na filmoch ako Rogue One: A Star Wars Story alebo Nech vojde ten pravý, či seriáli The Mandalorian. Hudbu k filmu zložil legendárny skladateľ Hans Zimmer, ktorého tvorba siaha od Levieho kráľa, cez Temného rytiera až k ostatnému filmu s Jamesom Bondom. 

 

„Videl som filmy o ríšach ďaleko, ďaleko, na iných planétach, a vždy som počul trúbky a lesné rohy a čelá. A rozmýšľal som, že všetky tieto ohromné civilizácie v odľahlých galaxiách a rôznom čase majú rovnaké nástroje ako my. Takže mi napadlo, že najlepšie bude vynájsť nové nástroje,“ spomína Hans Zimmer. 

 

img

 

A Zimmer to aj urobil – interpretáciám súčasných umelcov dodal elektronický šmrnc, a tak vznikli zvuky, ktoré znejú známo a zároveň akoby z iného sveta. Vytvoril špeciálne dychové nástroje, pridal improvizované gitarové a čelové nahrávky, dokonca použil ľudské hlasy, a to všetko skĺbil tak, aby vznikla celá paleta neznámych zvukov. Veľkofilm Duna, ktorý vďaka nasadeniu celého tvorivého tímu najlepšie vynikne iba na veľkom plátne kinosály, prináša na Slovensko distribučná spoločnosť Continental film. 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies