Nový trnavský arcibiskup Ján Orosch sa chce stretnúť s Róbertom Bezákom

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 14:46 • 2 min
Nový trnavský arcibiskup Ján Orosch sa chce stretnúť s Róbertom Bezákom

TRNAVA – Novým arcibiskupom Trnavskej arcidiecézy sa stal Ján Orosch. Svoje menovanie pápežom Františkom zverejnil dnes napoludnie na modlitebnom zhromaždení za účasti duchovných arcidiecézy v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave.

slovakia

left justify in out

Prečítal na ňom list pápežského nuncia Maria Giordana z 28. júna, o ktorom do dnešnej chvíle bolo potrebné zachovať mlčanlivosť. Zhromaždenie prijalo správu potleskom.

V liste nuncia sa uvádza, že pápež František týmto gestom ocenil Jána Oroscha za jeho dlhoročnú horlivosť v pastoračnej službe, najmä v poslednom roku vo funkcii apoštolského administrátora arcidiecézy. Ján Orosch poslal svoj súhlas s prijatím postu 2. júla. Slávnostná vysviacka by sa mala uskutočniť 30. augusta na výročný deň vysvätenia katedrálneho chrámu. Náhradný termín je 7. september.

Nový trnavský arcibiskup považuje menovanie za prejav pápežovej dôvery a cení si, že ho menoval práve František, ktorý mu je blízky svojou duchovnosťou. 

Po skončení modlitebného zhromaždenia zástupcom médií povedal, že plánuje pokračovať v krokoch, ktoré začal realizovať ako apoštolský administrátor a veľké zmeny zatiaľ nepripravuje. Spolieha sa pritom aj na tím spolupracovníkov. Predpokladá, že sa v nasledujúcom období stretne aj so svojím predchodcom Róbertom Bezákom. "My sme sa už niekoľkokrát stretli, on vie, že som mu povedal, že arcidiecéza i arcibiskupstvo sú pre neho stále otvorené," povedal Orosch. 

Arcibiskup má záujem o upokojenie situácie v arcidiecéze, ktorá nastala a trvá po odvolaní Bezáka. Podľa neho je najdôležitejšia modlitba. "Neveriaci to skôr vnímajú v politickej i občianskej rovine, veriaci vedia, že keď žijú s Bohom, nemusia mať obavy, že by aj v takejto ťažkej situácii, ako je dnes, nevedeli zorientovať," uviedol arcibiskup Orosch.

Ján Orosch prijal biskupskú vysviacku 2. mája 2004 v Trnave a stal sa pomocným biskupom Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy. Zvolil biskupské heslo Corde videre – Vidieť srdcom, k čomu ho inšpirovala osobnosť a služba sv. Vincenta de Paul. Neskôr zastával post generálneho vikára Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy.

Apoštolským administrátorom sede vacante sa stal po tom, čo pápež Benedikt XVI. odvolal k 2. júlu 2012 na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila na prelome januára a februára, arcibiskupa Róberta Bezáka. Tento krok pápeža vyvolal širokú odozvu a nesúhlas veriacej i laickej verejnosti. Kroky na jeho rehabilitáciu neutíchajú ani dnes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies