Nový kmeň vtáčej chrípky zabil v Číne viac ako tretinu pacientov

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 06:19 • 2 min
Nový kmeň vtáčej chrípky zabil v Číne viac ako tretinu pacientov

LONDÝN - Viac ako tretina pacientov, ktorí sa začiatkom tohto roka infikovali novým kmeňom vtáčej chrípky, zomrela po prijatí do nemocnice. Konštatujú to čínski vedci v novej štúdii, ktorú dnes on-line zverejní britský odborný časopis Lancet.

slovakia

left justify in out

Nový kmeň vtáčej chrípky H7N9 sa v Číne začal šíriť koncom marca. Odvtedy sa ním nakazilo viac ako 130 ľudí, z ktorých 37 zomrelo. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila H7N9 za "jeden z najviac smrtiacich chrípkových vírusov" aké boli kedy zaznamenané. Podľa nej to vyzerá tak, že sa šíri rýchlejšie ako kmeň H5N1, ktorý takmer rozpútal pandémiu.

Šírenie kmeňa H7N9 v Číne sa podarilo zastaviť po tom, čo úrady zatvorili množstvo trhovísk, na ktorých sa predávali živé zvieratá. Vedci totiž predpokladali, že vírus infikuje ľudí prostredníctvom kontaktu so živými vtákmi.

Hoci kmeň H7N9 je menej smrteľný ako H5N1 (ten zabil približne 70 percent nakazených), podľahlo mu viac ľudí než tzv. prasacej chrípke, ktorá spôsobila v roku 2009 globálnu epidémiu, no zomrelo na ňu menej ako jedno percento infikovaných.

"Dobrá správa je, že počet prípadov (H7N9) nepribúda," uviedli v komentári k článku Cecile Viboudová a Lone Simonsenová z amerického National Institutes of Health. Varovali však, že vírus je stále hrozbou a môže sa vrátiť v zime, kedy sú chrípkové vírusy zvyčajne najaktívnejšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies