Enviro: Mestá sú náchylné na výskyt tzv. tepelných ostrovov

NETKY.SK • 16 August 2023, 17:00 • 2 min
Enviro: Mestá sú náchylné na výskyt tzv. tepelných ostrovov

BRATISLAVA - Mestá sú náchylné na výskyt tepelných ostrovov. Nepriepustné povrchy nahromaďujú teplo a mestá sa nedokážu dostatočne ochladiť ani v noci. Mestá sú zároveň husto obývané, extrémne horúčavy preto negatívne ovplyvňujú najmä ich obyvateľov. Na sociálnej sieti na to poukázal Inštitút environmentálnej politiky (IEP).

slovakia

left justify in out

"V Bratislave k horúčavám prispieva vysoký podiel nepriepustných povrchov. Centrum mesta preto zažíva najviac tropických nocí - priemerne viac ako šesť. Veľa takýchto povrchov sa nachádza aj v industriálnych a nákupných častiach na východe mesta, v lokalite Nivy, Nové Mesto, ale aj Petržalka," skonštatovali analytici.

 

Košice sú podľa analytikov z IEP na tom lepšie. Napríklad v Starom Meste je tropických nocí priemerne menej ako dve. Najviac zastavanými tam sú Staré Mesto, Džungľa, priemyselné, nákupné a dopravné časti hlavne na juhu mesta.

"Extrémnym horúčavám sa musíme začať prispôsobovať. Pomôže napríklad dobrá dostupnosť zdravotnej starostlivosti, ale aj kvalitne naplánované mestá. K adaptácii prispejú opatrenia ako ochrana mestských lesov, parky so stromami a vodné plochy, ktoré ochladzujú svoje okolie, či vodná infraštruktúra vo verejnom priestore, ako sú fontánky s pitnou vodou," priblížil IEP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: HNonline
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies