Nový francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault sa ujal funkcie

NETKY.SK • 16 Máj 2012, 11:13 • 2 min
Nový francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault sa ujal funkcie

Nový francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault sa ujal funkcie - Politika Nový francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault sa dnes ujal svojej funkcie - deň na to, ako zložil sľub nový prezident krajiny, socialista Francois Hollande. Ayrault, ktorého Holande vymenova

slovakia

left justify in out

img

Nový francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault sa dnes ujal svojej funkcie - deň na to, ako zložil sľub nový prezident krajiny, socialista Francois Hollande.
      Ayrault, ktorého Holande vymenoval za premiéra v utorok, prevzal slávnostne právomoci od doterajšieho premiéra Francoisa Fillona, ktorý počas niekoľkých hodín opustí Matignonský palác v centre Paríža.
      Zloženie novej vlády zverejní Ayrault popoludní. Očakáva sa, že v nej bude rovnoprávny počet mužov a žien a že sa v nej odzrkadlí prezidentov sľub, že školy a zamestnanosť mladých ľudí budú hlavnou prioritou novej vlády.
      Nový premiér má 62 rokov a podobne ako nový prezident nebol nikdy členom vlády. Je však veteránom francúzskej politiky, dlhé roky bol lídrom poslaneckého klubu Socialistickej strany (PS). Je považovaný za umierneného politika a za alternatívu ľavicového krídla strany okolo šéfky PS Martine Aubryovej. Tá v novej vláde nebude, citovala dnes agentúra Reuters zdroj z jej blízkosti.
      Nový francúzsky premiér je bývalým profesorom nemčiny a trojnásobným starostom Nantes (od roku 1989). Ayrault už krátko po voľbách povedal, že bude s Nemeckom hovoriť o veciach, o ktorých sa hovorí medzi priateľmi. Prioritou má byť stimulácia hospodárskeho rastu v Európe.
      Vždy perfektne oblečený Ayrault sa správa diskrétne, považujú ho skôr za vecného manažéra než zapáleného rečníka. Prostredníctvom dobrých vzťahov so Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD) je dobre zapísaný aj u nemeckej ľavice.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies