Nový film Čiara zobrazuje nedávny drsný život na ukrajinsko-slovenskom pohraničí

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 15:28 • 2 min
Nový film Čiara zobrazuje nedávny drsný život na ukrajinsko-slovenskom pohraničí

BRATISLAVA – Nový slovenský film Čiara má za sebou úspešnú svetovú premiéru na nedávnom Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch. Jeho režisér Peter Bebjak tam získal Cenu za najlepšiu réžiu, ktorú dnes v Bratislave ukázal prítomným na novinárskej projekcii filmu. Do distribúcie slovenských kín bude uvedený 3. augusta.

slovakia

left justify in out

Podľa Bebjaka spočiatku uvažovali, že to bude komédia, ale postupnou prípravou sa z toho stal drsný takmer dvojhodinový thriller zobrazujúci neľahký život obyvateľov na ukrajinsko-slovenskej hranici v roku 2007. O niekoľko mesiacov malo Slovensko vstúpiť do schengenského priestoru a práce na posilňovaní tejto hranice boli v plnom prúde.

 

Pre otca rozvetvenej rodiny a hlavu organizovaného zločinu na východnom pohraničí Adama Krajňáka začínajú rušné časy. Jeho dcéra Lucia sa vydáva za miestneho smoliara Ivora, ukrajinský partner Jona chce rozbehnúť vlastný biznis, na hranici sa objavuje nový druh tovaru v podobe narkotík. Všadeprítomná nervozita z blížiaceho sa zatvorenia hranice a narastajúca paranoja vyústia do nevydareného transportu pašovania cigariet. Krajňák sa stáva dlžníkom obávaného ukrajinského bossa Krulla.

 

Príbehovú mozaiku dotvárajú Krajňákova matka a tieňová kráľovná rodinného podniku Anna, skorumpovaný policajný kapitán Bernard i Assad, migrant z Afganistanu a jeho strastiplná cesta do Európy. Keď sa všetky dejové línie pretnú, prichádza na hranicu smrť. Spúšťa sa kolotoč napínavých, absurdných a tragických udalostí, ktoré prinesú prekvapujúce odhalenia i obete. Krajňák nesie následky svojich činov a zisťuje, že jedinou cestou zo začarovaného kruhu je prekročenie všetkých hraníc.

 

Kriminálny príbeh s prvkami thrilleru i čiernej komiky je situovaný do osobitého a mystického priestoru, kde sa prelínajú kultúry, nárečia, zvyky, zázraky i ľudské osudy. Záverečná montáž, odohrávajúca sa 21. decembra 2007 počas oficiálneho posunutia schengenskej hranice medzi Slovensko a Ukrajinu, dopovedá dejové línie i osudy postáv a dokonáva tragikomickú myšlienku príbehu, že východ prežije všetko. Aj Schengen.

 

 

"Režisér ma polovicu práce za sebou, keď si dobre obsadí hercov, na ktorých sa môže spoľahnúť a s ktorými nemá problém. To myslím, že Bebjak urobil, lebo celkove to obsadenie je skvelé. V mojom prípade stavil na istotu, lebo ja tých darebákov celkom s prehľadom hrám. Robím to celý život a mám ich rád, hrám ich s láskou. Dúfam, že to na filme vidno. Som prospechár, takých tu máme strašne veľa. Ľudí, ktorí sú schopní za peniaze urobiť čokoľvek. Netvrdím, že všetci policajti, božechráň to určite nie. Ale som presvedčený o tom, že dosť veľa príslušníkov polície, keď uvidia tento film, tak sa zamyslia sami nad sebou," uviedol po projekcii Andy Hryc, ktorý hrá policajného kapitána.

 

Vo filme na námet Wandy Adamík Hrycovej podľa scenára Petra Balka v dramaturgii Zuzany Gindl-Tatárovej hrajú aj Tomáš Maštalír Emília Vášáryová, Eugen Libezňuk, Zuzana Fialová, Stanislav Boklan, Rimma Ziubina, Kristína Kanátová, Filip Kaňkovský, Milan Mikulčík, Vanesa Antovská, Nela Porkertová. Kameramanom filmu je Martin Žiaran, architektom Václav Novák, strihačom Marek Kráľovský, kostýmy navrhol Ján Kocman, hudbu zložil Slavo Solovic, o zvuk sa postarali Viktor Krivosudský a Peter Gajdoš.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies