Horolezkyňa sa pošmykla v masíve Zadného Gerlachovského štítu

NETKY.SK • 31 Október 2022, 09:00 • 2 min
Horolezkyňa sa pošmykla v masíve Zadného Gerlachovského štítu

VYSOKÉ TATRY - Horskí záchranári z Vysokých Tatier v noci na pondelok pomáhali 31-ročnej slovenskej horolezkyni, ktorá sa pošmykla na snehovom poli v masíve Zadného Gerlachovského štítu. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že po páde utrpela zranenie ramena a ďalšie povrchové poranenia.

slovakia

left justify in out

O pomoc ich požiadali ešte v nedeľu (30. 10.) podvečer. "O súčinnosť bola požiadaná posádka leteckých záchranárov z Popradu, ktorá na palubu vrtuľníka vzala horského záchranára z heliportu v Starom Smokovci a spoločne pokračovali do Batizovskej doliny. Pre silný vietor však nebolo možné zásah vykonať, preto leteckí záchranári vzali na palubu ďalších príslušníkov HZS, ktorých vysadili v doline na najbližšom mieste, kde to bolo možné," uvádza HZS s tým, že horskí záchranári následne pokračovali po zemi. Tesne pred zotmením ešte požiadali o súčinnosť záchranárov z poľského TOPR, ktorí spravili viacero pokusov o evakuáciu zranenej vrtuľníkom. Rovnako sa im to však pre silný vietor nepodarilo. Sedem profesionálnych a dvaja dobrovoľní záchranári HZS teda pokračovali po zemi. "Po dosiahnutí zranenej ju na mieste ošetrili a za pomoci záchranárov bola schopná pokračovať. Následne pripravili 250-metrový spust do doliny pomocou lanovej techniky pod stenu. V sprievode záchranárov potom zostúpila na Sliezsky dom," dodáva HZS. Ďalej pokračovali k Domu HZS v Starom Smokovci, kde ju odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci. Záchranná akcia bola ukončená hodinu po polnoci. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies