Nový Európsky konsenzus o rozvojovéj pomoci prihliada na súčasný vývoj vo svete

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 18:29 • 2 min
Nový Európsky konsenzus o rozvojovéj pomoci prihliada na súčasný vývoj vo svete

BRUSEL - V Bruseli sa dnes uskutočnilo neformálne zasadnutie rozvojového segmentu Rady EÚ pre zahraničné veci. Slovenskú republiku na stretnutí zastupoval generálny riaditeľ sekcie medzinárodných organizácií, rozvojovej a humanitárnej pomoci ministerstva zahraničných vecí Michal Mlynár.

slovakia

left justify in out

Mlynár pre TASR povedal, že hlavným bodom rokovaní bola príprava nového Európskeho konsenzu o rozvoji. Práce na tomto dokumente sa začali už počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ, Malta v nich intenzívne pokračuje, aby už v máji mohli ministri zahraničných vecí EÚ prijať nový konsenzus o rozvojovej pomoci na nasledujúcich desať až 15 rokov.

 

Dokument by mal byť oficiálne podpísaný začiatkom júna v Bruseli počas Európskych rozvojových dní (7.-8. júna).

 

"Je to dôležité do budúcnosti, pretože v poslednom období sa zmenili podmienky, v ktorých sa poskytuje rozvojová pomoc. Čelíme výzvam v oblasti bezpečnosti, humanitárnej pomoci a migrácie," konštatoval Mlynár.

 

Pripomenul, že na globálnej úrovni bola prijatá Agenda 2030 pre trvalo udržateľný rozvoj, čomu treba prispôsobiť aj základný dokument EÚ o rozvojovej pomoci, keďže ten predchádzajúci je z roku 2005.

 

Odvolanie sa na konsenzus v dokumente EÚ má podľa Mlynára logiku, lebo zdôrazňuje skutočnosť, že všetky členské krajiny Únie a tiež euroinštitúcie sa dohodli na spoločných princípoch, na základe ktorých budú realizovať rozvojovú pomoc.

 

Diskutovalo sa však aj o tom, ako tento dokument v budúcnosti sprístupniť ďalším aktérom - predstaviteľom mimovládneho sektoru, Svetovej banke, Európskej investičnej banke a podnikateľskej sfére. EÚ má snahu o efektívnejšie využívanie rozpočtových zdrojov a hľadá tiež nové možnosti financovania projektov za pomoci súkromného sektoru a podnikania.

 

"Keď sa nám podarí v Afrike či v iných rozvojových oblastiach vytvoriť viac pracovných príležitostí, zamestnávať mladých ľudí, zvyšovať investície a zlepšiť technológie, tak to bude mať viacnásobný efekt nielen z hľadiska rozvojovej pomoci, ale aj ekonomického rozvoja," uviedol Mlynár.

 

Dôležité je prepojenie rozvojovej pomoci s reformou bezpečnostného sektoru, prevenciou konfliktov a posilňovaním dobrého vládnutia v krajinách rozvojového sveta, aby poskytovaná pomoc bola efektívna a udržateľná. Do tohto konceptu spadá aj prepojenie s digitalizáciou ekonomiky a energetikou, čo intenzívne podporuje aj Slovensko.

 

Ministri sa dnes podľa Mlynára venovali aj vzťahom EÚ s Afrikou v nadväznosti na novembrový euro-africký summit v Abidjane, ktorý bude zameraný na prepojenie rozvoja a migrácie. Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v tejto súvislosti v najbližších dňoch odcestuje do etiópskej Adis Abeby na stretnutie s novou Komisiou Africkej únie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies