Novú alianciu na podporu Líbye má viesť Katar

NETKY.SK • 27 Október 2011, 21:24 • 2 min
Novú alianciu na podporu Líbye má viesť Katar

Novú alianciu na podporu Líbye má viesť Katar

slovakia

left justify in out

img

Západné krajiny navrhli vytvorenie novej aliancie vedenej Katarom, ktorá by mala podporovať Líbyu po tom, ako NATO ukončí v severoafrickom štáte svoju misiu. Informoval o tom v stredu katarský generál v televízii al-Džazíra.
Podľa generála Hamada bin Alího al-Attíju západné krajiny požiadali o velenie misie Katar, pretože je "ich priateľom a blízkym priateľom Líbye". Dodal, že stovky katarských vojakov pomáhali v Líbyi bojovníkom, ktorí zvrhli Muammara Kaddáfího.
Katar hral kľúčovú rolu pri presadzovaní rezolúcie Ligy arabských štátov vyzývajúcej na medzinárodnú ochranu civilistov v začiatkoch povstania v marci, ktoré vyvrcholilo zosadením Kaddáfího. Katar tiež vyslal na pomoc misii NATO svoje vojenské lietadlá.
Líbyjský dočasný líder Mustafá Abdal Džalíl v stredu uviedol, že NATO by malo naďalej pôsobiť v Líbyi do konca roka, aby zabránilo Kaddáfího prívržencom uniknúť z krajiny a vyhnúť sa spravodlivosti.
Severoatlantická aliancia odložila oficiálne rozhodnutie o ukončení vojenskej operácie v Líbyi. Rozhodnutie prijme až po ukončení prebiehajúcich konzultácii medzi OSN a dočasnou líbyjskou vládou. NATO malo pôvodne v stredu schváliť predbežné plány na ukončenie leteckých operácií v Líbyi do 31. októbra, ako to minulý týždeň oznámil generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.
Úvahám o ukončení akcie predchádzalo minulotýždňové zabitie dlhoročného líbyjského lídra Kaddáfího. Aliancia nálety spustila v marci s cieľom chrániť počas povstania civilné obyvateľstvo pred vládnymi jednotkami.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies