Novinka Činohry SND dá lekcie zo života ľudstva

NETKY.SK • 2 November 2016, 11:33 • 2 min
Novinka Činohry SND dá lekcie zo života ľudstva

BRATISLAVA - Sezónu na malej scéne Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Štúdiu otvorí pôvodná slovenská hra od Pavla Weissa Zo života ľudstva.

slovakia

left justify in out

Inscenácia je súčasťou projektu SND, v rámci ktorého divadlo pozýva renomovaného zahraničného režiséra, aby v svetovej premiére uviedol slovenskú novinku. Tentoraz divadlo oslovilo bosnianskeho režiséra Dina Mustafića. Ako na začiatku divadelnej sezóny 2016/ 2017 avizoval riaditeľ Činohry SND Roman Polák, pôjde o zaujímavé "spojenie balkánskeho temperamentu s našou sociálne angažovanou hrou". Po piatkovej predpremiére sa o tom priaznivci našej prvej divadelnej scény môžu presvedčiť počas dvoch premiér naplánovaných na sobotu 5. novembra o 19:00 a nedeľu 6. novembra o 18:00, agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

 

Hlavnými hrdinami hry Zo života ľudstva s podtitulom Epizódy, ktoré sa odohrajú v blízkej budúcnosti, sú podľa anotácie hry dvaja mladí muži - Andrej (Richard Autner) a Dodo (Matej Marušin). Na začiatku sú si veľmi podobní - obaja rebelujú proti spoločenskej realite. Jeden sprejuje na steny heslá "Preč s kapitalizmom!", druhý železnou tyčou rozbíja okná luxusných áut. Z jedného sa v priebehu hry stane neonacista. Druhý, intelektuálny ľavičiar, sa premení na bezcitného mamonára. Mladých mužov spája žena, krásna a čistá, či skôr po čistote v špinavom svete túžiaca Monika (Monika Potokárová). Monika však tvrdo narazí na realitu a sklame sa v oboch mužoch a krok za krokom príde o všetky ideály. V hre vystupujú aj rodičia, matku Moniky stvárni Jana Oľhová a otca jedného z chlapcov Ľubomír Paulovič. Práve rodičia sú totiž generácia, ktorá "za všetko môže", za manželstvá bez lásky, sex za peniaze, alkoholizmus, zúfalstvo chudobných i bohatých, za nedostatok citu medzi rodičmi i deťmi, zároveň však túži nájsť nejaký zmysel života. "Podtitul hry tvrdí, že epizódy, ktoré uvidíte, sa odohrajú v blízkej budúcnosti. Je to teda akási antiutópia, autorská fikcia, hoci už dnes vnímame, že javy, o ktorých hovorí, nie sú, žiaľ, vecou budúcnosti, ktorú by sme ešte mohli prípadne zmeniť. Veď priepasť medzi sociálnymi vrstvami sa skutočne hrozivo zväčšuje, hranice medzi nimi sú čoraz nepriechodnejšie, nebezpečenstvo radikalizácie a extrémizmu čoraz reálnejšie, a takýto spoločenský vývoj zákonite prináša so sebou aj obete," píše sa v anotácii k hre. SND pripomína, že dôvodom, pre ktorý sa píšu dystopie, teda diela v rozpore s hodnotami autora, je snaha varovať spoločnosť.

 

Popri bosnianskom režisérovi Dinovi Mustafićovi sa na uvedení pôvodnej slovenskej hry podieľali aj dramaturg Peter Kováč, scénograf Dragutin Broz z Chorvátska, kostýmová výtvarníčka Marija Havran, bulharský skladateľ Assen Avramov a choreografka Stanislava Vlčeková. V hlavných úlohách si diváci pozrú aj Richarda Stankeho ako podnikateľa Fischera, Dianu Mórovú v úlohe Fischerovej manželky Viery, Branislava Bystrianskeho ako Róma Laja a Danku Svetlíkovú v úlohe Agáty. Po premiére je titul najbližšie na programe SND 8. novembra o 10:00 a potom 11., 22. a 25. novembra o 19:00.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies