Novela zákona zlepší bezpečnosť na lyžiarskych tratiach

NETKY.SK • 13 Október 2015, 09:40 • 2 min
Novela zákona zlepší bezpečnosť na lyžiarskych tratiach

VYSOKÉ TATRY – Horská záchranná služba (HZS) víta, že podľa novej schválenej novely zákona bude môcť príjmy zo záchrannej činnosti použiť na školenia a materiálno-technické vybavenie dobrovoľných záchranárov.

slovakia

left justify in out

„Túto povinnosť dostala Horská záchranná služba už v roku 2006, ale bez finančného krytia, keďže to vtedy prešlo poslaneckým návrhom, ale bez doložky na financie. Takouto formou sme teraz zabezpečili finančné prostriedky na to, aby aj dobrovoľníci mohli byť konečne školení a materiálno-technicky vybavení,“ uviedol pre médiá riaditeľ HZS Jozef Janiga. Vďaka novele sa podľa jeho slov aj spresnila celá činnosť HZS a jej účel.


Horským záchranárom sa podarilo do zákona o HZS dostať aj pravidlá a povinnosti lyžiarov s cieľom zvýšiť bezpečnosť na lyžiarskych tratiach. „Z tohto dôvodu boli upravené povinnosti lyžiara na lyžiarskych tratiach, ktoré síce boli legislatívne upravené aj doteraz vo vyhláške číslo 23 z roku 2007, ale boli len nezáväznou prílohou,“ vysvetlil Janiga. Osobám mladším ako 15 rokov pribudla povinnosť nosiť prilby a taktiež nosiť reflexné prvky alebo reflexné oblečenie pri organizovaných činnostiach. Reflexné prvky sa týkajú len lyžiarskych kurzov či podujatí, ktoré organizujú firmy. „Je to z toho dôvodu, že veľká skupina ľudí tvorí prirodzenú prekážku na lyžiarskej trati, ktorá môže obmedziť lyžovanie iných lyžiarov,“ priblížil Janiga. Deti do 15 rokov, najmä svojím vzrastom a tiež nižšou váhou podľa Janigu ťahajú pri zrážke s lyžiarom za kratší koniec a vznikajú tak rôzne ťažké devastačné poranenia.


Samostatnou časťou novely, ktorú poslanci Národnej rady SR schválili 30. septembra, bola časť úhrady nákladov pri úmrtiach v horských oblastiach, túto povinnosť HZS žiadala vypustiť. „Zákon bol tak striktný, že v prípade takejto nehody, ak by človek zomrel, museli by sme vstúpiť do dedičského konania a tieto náklady vymáhať, čo nie je minimálne z etického hľadiska správne,“ povedal riaditeľ HZS.


V parlamente odznelo aj niekoľko pozmeňovacích návrhov, napríklad zriadenie Národnej asociácie horských sprievodcov. „Svojím spôsobom to kopíruje horských vodcov, sú to štruktúry v rámci Európy. Toto pole nebolo na Slovensku nejakým spôsobom ošetrené, zákonodarcovia sa to rozhodli takýmto spôsobom vyriešiť, čo môže určite prispieť aj k zvýšeniu bezpečnosti v horských oblastiach,“ dodal riaditeľ HZS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies